Järjestöt Kumppanit

Kuopion ev.lut. seurakuntien menovinkit 18.10.-1.11.2022

Seurakuntavaalit Kuopion seurakunnissa

Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2022. Tämän vuoden seurakuntavaalikampanja nousee kirkon ytimestä sloganinaan: uskottu, toivottu, rakastettu.

Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen seurakuntien tulevaisuudesta. Ennakkoäänestys on 8.–12.11. ja varsinainen äänestyspäivä 20.11.

Seurakuntayhtymässä on kahdet vaalit

Kuopion seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän, ja tästä syystä Kuopiossa äänestetään kaksissa vaaleissa. Vaaleilla valitaan

 • 51 jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää 
 • jäsenet kunkin kuuden seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa kyseisen seurakunnan toimintaa.

Luottamushenkilöitä valitaan yhteensä 135. Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi kirkollisveroprosentista, talousarvioista, monista työntekijävalinnoista ja tilojen käytöstä.

Tutustu ehdokkaisiin

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi torstaina 15. syyskuuta. Kuopion ev.lut. seurakunnissa ehdokaslistoja on vähemmän mutta ehdokkaita lähes sama määrä kuin viime vaaleissa. Sopuvaaleja ei ole kuitenkaan tulossa yhteenkään seurakuntaan. Tutustu ehdokkaisiin verkkosivullamme. Ehdokkaisiin voi tutustua tarkemmin myös vaalikoneessa, joka aukesi 10.10.

Kirkkoon kuuluville postitetaan kotiin kuvallinen esite. Tiedot löytyvät myös 26.10. ilmestyvästä Kirkko ja koti -lehden vaaliliitteestä.

Seurakuntavaalit 2022

Vox Polaris juhlii

Kuopiolainen Vox Polaris -kuoro juhlii kymmentä toimintavuottaan konsertin merkeissä Kuopion tuomiokirkossa lauantaina 29.10. klo 17. Ohjelman pääteoksena kuullaan Gabriel Faurén Requiem yhdessä urkuri Anu Pulkkisen sekä laulusolistien Päivi Wellingin ja Olli-Tapio Tikkasen kanssa. Lisäksi kuullaan renessanssimusiikkia ja vanhan musiikin inspiroimaa nykymusiikkiä a cappella eli säestyksettä.

Intohimona laadukas kuoromusiikki jazzista klassiseen. Syksyllä 2011 syntyi seitsemän kuopiolaisen kuoroaktiivin mielissä ajatus perustaa Kuopion seudulle uusi sitoutumaton ja korkeatasoinen sekakuoro. Kuoroon valittiin reilut 20 laulajaa ja se aloitti toimintansa alkuvuodesta 2012 kuoronjohtaja Mari Koistisen ohjauksessa. Kuoro nimettiin Vox Polarikseksi ja sen ensimmäinen julkinen esiintyminen oli saman vuoden elokuussa. Sittemmin kuoroa ovat johtaneet Anna Pöyhönen ja vuodesta 2017 alkaen kuoron nykyinen johtaja Jaana Turunen. Edelleen Vox Polariksen tarkoituksena on tarjota monipuolista ja korkeatasoista kuoromusiikkia kuulijoilleen. Kuoro esittää eri tyylilajien sekä säestyksetöntä että säestyksellistä kuoromusiikkia.

Vox Polaris -kuoron juhlakonsertti Kuopion tuomikirkossa la 29.10. klo 17. Vapaa pääsy, ohjelma 10/15 €. Konsertti kestää noin 75 min.

Kirkonmenoja

 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 19.10. klo 18.
 • Rukousmessu, Diakonian juhlavuosimessu Tuusniemen seurakuntakodilla su 23.10. klo 10.
 • Rukousmessu, Diakonian juhlavuosimessu Kaavin kirkossa su 23.10. klo 13.
 • Viikkomessu Tuomiokirkossa ke 26.10. klo 18.
 • Evening Prayer in English at University Studentia Chapel to 27.10. klo 19. Join us for tea, coffee and chat after the prayer.
 • Pullakirkko Petosen seurakuntatalolla pe 28.10. klo 13. Pullakirkko on tavanomaista lyhyempi (matalan kynnyksen) jumalanpalvelus. Pullakirkon jälkeen tarjotaan kirkkokahvit ja mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun työntekijän kanssa. Seuraavan kerran 25.11.
 • Perjantai-illan ehtoollishetki puijon kirkossa pe 28.10. klo 19.30. Musiikkia Pihla Varjoranta.
 • Diakonian juhlavuosimessu Juankosken Ylösnousemuksen kirkossa su 30.10. klo 10.
 • Perhekirkko ja KirkkoKarkelot Puijon kirkossa su 30.10. klo 11. KirkkoKarkelot on päivä, jolloin jumalanpalveluksen lisäksi on tarjoilua ja ”jälkiruokaa” koko päiväksi eri-ikäisille. Tänään 4-vuotiaiden syntymäpäivät, Seurakuntavaalien vaalipaneeli klo 12–13, Sammakkolammen Hiljaisuuden polun kierros klo 14–15, Siioninvirsiseurat klo 18 ja Poukamassa klo 18 Tuikkusilta.
 • Diakonian juhlavuosimessu Muuruveden kirkossa su 30.10. klo 13.
 • Tuomasmessu Alavan kirkossa su 30.10. klo 18. Saarna Eija-Riitta Korhola. Musiikki Ancora-Ensemble ja Tuomasmuusikot. Ennen messua klo 16 luento ja klo 17 Tuomasolkkari seurakuntasalissa.
 • Myrskylyhtymessu Kallaveden kirkossa su 30.10. klo 18. Kipparina Wille Riekkinen. Musiikissa Lähde-bändi, Lapsikuoro, Nuorten lauluryhmä, Pauli Voutilainen hanuri, Sari Ahonen djembe. Kakkukahvitarjoilu.
 • Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus Tuomiokirkossa ti 1.11. klo 18. Hiljennytään ja muistellaan läheisiä. Tilaisuudessa mm. musisointia ja yhteislauluja. Muistohetki päättyy kynttilöiden sytyttämiseen kirkon portailla. Järjestäjinä Kuopion ev.lut. seurakunnat, Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry, Päihdepalvelusäätiö.
 • Arki-illan ehtoollinen Petosen seurakuntatalolla ti 1.11. klo 18.

Kokoonnumme yhteen

 • Syystalkoot Vehmersalmen hautausmaalla to 20.10. klo 8. Sinulla on mahdollista tulla ja lähteä ihan milloin vaan. Noin klo 11 saat kunnon suolasta ja makeaa ruokaa ja kahvia.
 • Runon iltapäivä Kaavin seurakuntatalolla to 20.10. klo 13. Yhteinen hetki runon ja Sanan äärellä. Voit ottaa mukaan myös oman runosi/runon, joka on sinua puhutellut. Kahvitarjoilu.
 • Puhetta uskosta – seurakuntapäivä Mäntytuvalla su 23.10. klo 13–15. Tv-evankelista Eliina Heinonen ja Heikki Hyvärinen. Mäntytupa, Kalevalankatu 23 A 1.
 • Toivevirsien ja -runojen ilta Vehmasmäen kappelissa su 23.10. klo 16. Kahvitarjoilu. Runotoiveita voi lähettää 9.10. mennessä p. 040 509 8940 tai aira.kroger@gmail.com. Runotoiveisiin runoilijan nimi ja runon nimi.
 • Perheitten ilta Kallaveden kirkon pallosalissa ma 24.10. klo 17.30–19.30. Illan aikana pelaillaan, ollaan yhdessä, hiljennytään ja illan lopuksi tarjolla pientä iltapalaa.
 • Ilta kirkolla Alavan seurakuntakeskuksella ti 25.10. klo 17.30–19.30. Kaikenikäisten lasten ja aikuisten yhteinen ilta mukavan tekemisen parissa. Ohjelmassa askartelua, pelailua ja vapaata leikkiä ja jumppasali käytössä. Pientä iltapalaa tarjolla. Ei ennakkoilmoittautumista.
 • Kaikkien perheiden ilta Maaningan nuoriso- ja urheilutalolla ke 26.10. klo 17–18.45. Maaningantie 49 B. Hyvänmielen vaihtotori. Yhteistyössä muiden tahojen kanssa.
 • Virsi Goes Kapakka ke 26.10. klo 18. Ravintola Ampiainen, Lönnrotinkatu 32.
 • Mitä ihmettä? Kristinuskon aakkosia maanläheisesti Puijon seurakuntakeskuksella ke 26.10. klo 18. Aihe: Olen pelastettu, mutta mistä pelastettu ja mihin pelastettu? Ilta on tarkoitettu kaikille kristinuskosta kiinnostuneille, etsijöille ja kyselijöille. Iltapalan jälkeen kuullaan virikealustus ja keskustellaan pienemmissä ryhmissä. Voi osallistua myös pelkästään kuuntelemalla. Seuraavat kokoontumiset 2.11., 9.11. ja 23.11.
 • Virrestä virtaa -yhteislaulutilaisuus Karttulan seurakuntakodilla to 27.10. klo 12.
 • Rukousilta Karttulan seurakuntakodilla to 27.10. klo 18.
 • Odessalaisessa olohuoneessa – Elämää Ukrainassa lähetystyöntekijän silmin Riistaveden kirkossa to 27.10. klo 18. Mukana lähetystyöntekijä Risto Liedenpohja, Kylväjä. Kirkkokuoro. Pystykahvit.
 • Missiotapahtuma lapsille ja lapsiperheille Tahkon SuperCornerissa la 29.10. klo 15.30. Mukana Marika Huusko, Leila Savolainen ja Alavan seurakunnan lapsikuoro Riemu sekä Mirja ja Kari Ikonen. Ohjelmassa Riemu-kuoron musisointia ja yhteislaulua, raamattuopetus, lasten seikkailu sekä vapaata pelailua ja pomppimista puistossa.
 • Puurotapahtuma Karttulan seurakuntakodilla su 30.10. klo 11.30. Tarjolla mm. ruis-, peruna- ja lanttupuuroa, myös gluteenittomia puuroja, sekä kahvit. Mahdollisuus ostaa puuroja omiin astioihin. Arpajaiset. Diakonia- ja lähetystyön hyväksi. Ennen tapahtumaa messu klo 10 Karttulan kirkossa.
 • Seurakuntavaalien 2022 vaalipaneeli Puijon kirkossa su 30.10. klo 12. Valitsijayhdistykset esittelevät linjauksiaan ja ehdokkaita on kutsuttu paikalle. Ehdokkaille voi jättää kysymyksiä Puijon kirkon aulassa olevaan laatikkoon tai sähköpostilla puijo@evl.fi.
 • Sammakkolammen Hiljaisuuden polkukierros su 30.10. klo 14. Kierrämme Sammakkolammen Hiljaisuuden polun yhdessä ekumeenisen vastuuviikon ajatuksiin liittyen ja kehollisesti rukoillen. Ekumeeninen vastuuviikko on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vastuuviikkoa vietetään 23.–30.10. teemalla Kohtuullisuus. Vuodesta 1979 vuosittain toteutetun Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. Varustaudu kunnollisilla ulkoiluvaatteilla. Lähtö kirkon pääovilta. Mikäli sää on mahdoton, kierrämme polun virtuaalisesti Puijon kirkossa. Kesto noin tunnin.
 • Luento ”Ihmisoikeudet – mistä olemme velkaa Jeesukselle?” Alavan seurakuntakeskuksella su 30.10. klo 16–17. Luennoimassa Eija-Riitta Korhola.
 • Tuikkusilta Poukaman leirikeskuksessa su 30.10. klo 18. Kuljetaan toiminnallinen tuikkupolku ja leikitään tuikkusta. Ota mukaan käsi-/otsavalaisin sekä säänmukainen ulkovarustus. Illassa väkerretään myös heijastimet, pelataan lautapelejä sekä grillataan makkarat.

Konsertteja

 • Torstain musiikkituokio Puijon kirkossa to 27.10. klo 11.30–12. Pieni, matalan kynnyksen päiväkonsertti. Ohjelmassa vaihdellen urku- ja laulumusiikkia. Vapaa pääsy.
 • Vox Polaris -kuoron konsertti Tuomiokirkossa la 29.10. klo 17. Vox Polaris -kuoro 10 vuotta -juhlakonsertti. Jaana Turunen, kuoronjohto; Päivi Welling, sopraano; Olli Tikkanen, baritoni; Anu Pulkkinen, urut. Vapaa pääsy, ohjelma 15/10 €. Lisätietoa voxpolaris.fi

Lisää Kuopion seurakuntien tapahtumia

löydät verkkosivuiltamme ja Kirkko ja koti -lehdestä. Lehteä voit lukea myös verkossa

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *