Vieras vastaa

Mieliteon muutosvalmentaja Seija Laakso

1) Kuka olet?

Olen 58-vuotias syntyperäinen maaninkalainen kuten myös Esa-puolisoni. Olemme olleet naimisissa 36 vuotta ja asumme Maaningan keskustassa. Olen syntynyt Maaningan Kurolanlahden Liesjärvellä, missä meillä on kesämökki. Siellä vietän vapaa-aikaani aina kun ehdin.

Tunneside lapsuuden maisemiin on vahva, minkä vuoksi viihdyn Liesjärvellä hyvin. Meillä on kolme lasta: Markus 34 v, Tomi 32 v ja Janita 26 v. Lisäksi minulla on kolme lapsenlasta ja kaksi bonuslapsenlasta. Minulla on onni, että kaikki asuvat Maaningalla. Siten saan olla heitä lähellä.

2. Mitä teet työksesi ja/tai harrastukseksesi?

Olen työskennellyt yli 20 vuotta asiakas- ja myyntityössä. Sen jälkeen toimin ohjaajana yli 14 vuotta päihderiippuvuuden hoitoon erikoistuneessa ensikodissa. Työssäni kohtasin äitejä, joilla oli taustalla koulukiusaamista, hyväksikäyttöä, väkivaltaa sekä päihde- ja mielenterveysongelmia.

Työni hienoja hetkiä olivat onnistumiset, kun vanhemmat pääsivät eroon päihteistä ja kotiutuivat lapsensa kanssa. Vieroitusoireista kärsivien vauvojen näkeminen on ollut vaikeimpia hetkiä työssäni. Samoin ne hetket, kun vanhempi ei pystynyt kuntoutumisen haasteisiin ja valitsi päihdemaailman uudelleen.

Parasta on, kun entinen asiakas tulee kadulla vastaan, jää juttelemaan ja kiittää, miten hyvin hoidit ohjaajan työn ja hän kuntoutui. Siihen tarvittiin ohjaajan uskoa ja vierellä kulkemista, mutta suurimman työn teki vanhempi itse.

Nykyisin työskentelen Mieliteko-ohjelmassa määräaikaisessa työsuhteessa muutosvalmentajana. Mieliteko-ohjelman taustalla on Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030 -hanke, jonka ensimmäinen vaihe kestää elokuun loppuun 2023. Ohjelman tarkoituksena on edistää mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia sekä vähentää päihteiden käyttöä ja päihdemyönteisyyttä koko Pohjois-Savossa. Päätoteuttajana on Kuopion kaupunki. Osatoteuttajina ohjelmassa on Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak.  Meitä on ohjelmassa yhdeksän päätoimista työntekijää.

Muutosvalmennus auttaa tunnistamaan ja murtamaan esteitä, jotka ovat myönteisen muutoksen tiellä. Pohjois-Savon terveempi tulevaisuus vaatii, että muutamme arvoja, asenteita ja toimintatapoja. Muutosvalmentaja on siinä mukana ja auttamassa tavoitteiden pääsemiseen.

Luonnossa liikkuminen (vaellus, kalastaminen ja marjastus) ovat minun juttujani. Koko elämän maalla asuneena en voisi kuvitella asuvani kaupungissa tai missään muualla kuin Maaningalla. Sen verran pitää maata olla, että pystyy kasvattamaan itse perunat, porkkanat, mansikat, sipulit, valkosipulit ja muut hyötykasvit. Kasvihuoneessa kasvavat chilit, kurkut ja tomaatit. Kasvun ihmeitä puutarhassa on ihana seurata.

Myös uinti ympäri vuoden on minun juttuni. Järven rannalla lapsuuteni asuneena olen saanut siihen hyvät eväät. En olisi uskonut, että hurahdan avantouintiin, mutta niin vain kävi. Siinä starttaa tänä syksynä neljäs talvikausi. Avantouinti vaikuttaa parantavasti yöuniini ja stressitaso laskee. Avantouintiporukka on kasvanut koko ajan. Uusia mahtuu mukaan, jos vain innokkaita löytyy.

Innostun helposti uusista asioista, joilla voi vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Kolmatta kautta olen Maaningan pitäjäraadissa. Aloitin ensin jäsenenä ja nyt olen toista kautta varapuheenjohtajana. Tykkään kuunnella kuntalaisten ideoita ja toteuttaa heidän toiveitaan. Syksyllä on luvassa uutta kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Lisäksi toimin Maaningan kirkonkylän asukasyhdistyksessä puheenjohtajana. Asukkaiden hyvinvointi on minulle tärkeää. Liikunnan mahdollisuus pitää antaa myös heille, jotka tykkäävät ja haluavat liikkua mutta eivät kilpailla. Siksipä syksyllä alkavat paljon toivotut ja nyt toteutuvat sulkapallovuorot.

Ammattijärjestö Tehyn Pohjois-Savon yksityisalojen ammattiosasto 570 puheenjohtajana olen toiminut neljä vuotta. Tykkään selvitellä jäsenten työsuhdeasioita. Niistä oppii itsekin paljon. Mottoni on, että teen hommat niin hyvin kuin osaan. Sitten kun into loppuu, on aika luovuttaa ja antaa tilaa uusille innostuneille.

Vapaaehtoistoiminta on minulle yleensäkin tuttua ja sydäntä lähellä. Muutaman vuoden pidin taukoa Maaningan Kasinon vapaaehtoistoiminnasta, mutta nyt aloitin uudelleen, tällä kertaa lipunmyyjänä. On hienoa nähdä, miten ihmiset tulevat iloisina tanssimaan. Itsekin käyn tanssimassa aina kun vain ehdin.

3) Mitä omasta mielestäsi on hyvinvointi?

Hyvinvointi tarkoittaa kaikille erilaisia asioita. Mikä on minun hyvinvointiani ei ole välttämättä sinun. Hyvinvointi on tasapaino riittävän unen, terveellisen ravinnon ja liikunnan suhteen. Se ei ole aina itsestäänselvyys. Monet asiat vaikuttavat elämän tasapainoon. Suureen osaan niistä voi itse vaikuttaa, mutta joskus elämä voi muuttua esimerkiksi sairastumisen tai läheisen kuoleman vuoksi. Silloin mieli voi järkkyä. Harvemmin tulee ajatelleeksi, miten vahvasti esimerkiksi psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen hyvinvointiin tai toisinpäin.

Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen vuorovaikutus ovat asioita, jotka merkitsevät minulle paljon. Hitsi, miten hienoa on tutustua uusiin ihmisiin niin työni kuin vapaaehtoistoiminnankin kautta. Minun juttuni on olla ihmisten kanssa tekemissä. Sytyn elämään, kun pääsen tietokoneen ääreltä ihmisten ilmoille. Iloisuus ja huumori ovat asioita, joista tykkään muissa ja itsessäni. Hiljaiset ja rauhalliset ihmiset tasoittavat räiskyvää luonnettani ja heille on annettava myös tilaa. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Hyvinvointia on myös, ettei aina suorita. Elämme yhteiskunnassa, jossa suorittaminen korostuu liikaa. Asetamme itsellemme liikaa suorituspaineita ja myös ulkopuolinen elämä ja ympäristö asettaa niitä. Hyvä elämä on muutakin kuin huippusuorituksia. Riman alentaminen auttaa monesti parempaan hyvinvointiin.

4) Oletko mielestäsi saavuttanut hyvinvoinnin elämässäsi – jos niin millä keinoin?

Olen saavuttanut. Olen onnellinen asioista, joita minulla on. Neon 2 -yhtyeen sanoja lainatakseni ”On onni täällä pieninä palasina, aamukahvin tuoreessa tuoksussa silloin, kun on siinä joku vierellä ja sanoo, että välittää.”

Tuossa on kaikki. Elämä pitää elää ja huomata hyvät asiat, mitä ympärillä on. Minulla on terveyttä, paljon antava työ, runsaasti hyviä ihmissuhteita ja luonto lähellä. Luonnon vaikutusta hyvinvointiin ei ole yleensä riittävästi huomioitu. Luonto antaa paljon niin mielen hyvinvointia kuin syötäviä antimiakin etenkin nyt syyskesällä.

Pari vuotta olen käynyt myös Lapissa ruska-aikaan. Olin kuullut Lapin hulluudesta. Se tarttui minuunkin. Kuukauden päästä Lappi kutsuu jälleen. Lappi pitää omakohtaisesti kokea. Sitä ei voi ymmärtää, jos ei ole siellä käynyt. Lapissa patikoidessa ihminen on perusasioiden äärellä: vaikuttava tunturimaisema, hiljaisuus, linnun laulu ja metsän tuoksu. 

5) Mikä on tärkein sanomasi ja viestisi Hyvisforumin lukijoille hyvinvointiin liittyen?

Hyvä elämä on muutakin kuin huippusuorituksia. Toisinaan ”sinne päin” on aivan riittävän hyvää.

+ jokeri: Mitä uutta toivot ja/tai aiot toteuttaa tänä vuonna 2022?

Katsotaan mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Otan kaiken avoimin mielin vastaan.

Lapin luonto on Seija Laakson sydäntä lähellä.

Seija Laakso

Kuvat Seijan tiedostoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *