Järjestöt Kumppanit

Kuopion Seudun Hengitysyhdistys ry

Yleistä

Yhdistyksen tarkoituksena on Hengitysliiton jäsenenä edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja yhdenvertaisuutta kuntalaisina sekä toimia terveellisen elinympäristön puolesta.

Yhdistyksen tehtävänä on toimia hengityssairauksien ja tuberkuloosin ennaltaehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen puolesta. Vaikuttaa hengityssairaiden ja tuberkuloosiin sairastuneiden edunvalvonta- ja asiantuntijajärjestönä sekä olla paikallisesti yhteistyössä päättäjien ja viranomaisten sekä vammais-, kansanterveys- ja muiden vapaaehtoisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Yhdistyksellä on pitkä historia Kuopiossa. Yhdistys on perustettu 1947, nimellä Kuopion Seudun Tuberkuloosiyhdistys ry. Sen jälkeen nimi on muuttunut pari kertaa; 1970–1975 Kuopion seudun Tuberkuloosi- ja keuhkovammaiset ry, 1976–2000 Kuopion keuhkovammayhdistys ry ja vuonna 2001 nykyiselleen Kuopion Seudun Hengitysyhdistys ry.

Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet yhdistyksen kevät- ja syyskokouksessa. Toimeenpaneva elin on syyskokouksessa kahden vuoden välein valittava hallitus. Hallituksen puheenjohtajana 2022 on Reijo Salli.

Yhdistyksessä on noin 1500 jäsentä (2022) ja se on tällä hetkellä Suomen suurin Hengitysyhdistys. Yhdistys koostuu paikallistoimikunnista, joita on 12. Ne järjestävät jäsenille monipuolista toimintaa omilla alueillaan; Juankoski, Kaavi, Keitele, Kuopio, Nilsiä, Pielavesi, Rautavaara, Siilinjärvi-Maaninka, Suonenjoki-Rautalampi, Tervo, Tuusniemi, ja Vesanto.

Toiminta

Yhdistyksessä toimivat astma ja uniapnea vertaisryhmät ja harvinaista hengityssairautta sairastavien ryhmä. Syksyllä 2022 aloittaa keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaisryhmä jälleen toiminnan. Vertaisryhmissä voi vaihtaa kokemuksia ja tietoa toisen samaa sairautta sairastavan kanssa luottamuksellisesti. 

Yhdistys tekee yhteistyötä astma-, keuhko- ja hengityshoitajien kanssa. Yhdistyksen toimintaa esitellään astmaa ja uniapneaa sairastaville järjestettävillä KYS:in ensitietopäivillä. Yhdistys järjestää jäsenilleen palveluna puhelintunteja: ”Kysy keuhkosairauksista.” jossa voi kysyä neuvoa keuhkosairauksiin liittyvissä asioissa. Kerran kuukaudessa jäsenten kysymyksiin vastaavat keuhkosairauksien erikoislääkäri ja kliinisesti erikoistunut hoitaja.

Yhdistys kannustaa jäseniään liikuntaan joko järjestämällä omia liikuntaryhmiä tai ohjaamaan yhteistyössä toteutettaviin liikuntaryhmiin. Yhteisiä uintiretkiä tarjotaan linja-autokuljetuksin harvempaan asutuilla alueilla, kaupunkialueella vesijumppaa Kuntolaakson uimahallissa. Lisäksi toimii voimistelu- ja venyttelyryhmä, keilaus, boccia, lentopallo ja kuntosaliryhmät.

Taiteen ja kulttuurin parissa järjestetään monipuolista toimintaa. Harrastaa voi askartelu- ja kädentaidot ryhmissä, sekä Silmu Sereno-kuorossa. Toimikunnat järjestävät myös kulttuurielämyksiä. Kesäisin useat paikallistoimikunnat järjestävät retkiä kesäteatteriin.

Yhdistyksen toimisto sijaitsee Novapoliksen toimistohotellissa Viestikatu 3, Kuopio. Jäsenpalveluista vastaa yhdistyksen järjestöassistentti, Hilkka Lehto. Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15, sinne voi olla yhteydessä puhelimitse 044 757 4642 ja sähköpostia voi lähettää osoitteeseen kuopionseutu@hengitysyhdistys.fi

Jäsenyys varsinaisilta jäseniltä on 29 €/ vuosi. Jäseneksi voi liittyä yhdistyksen verkkosivuilla www.hengitysyhdistys.fi/kuopionseutu/ tai liittymislomakkeella, joka löytyy myös Hengitys-lehdestä. Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenetuja näyttämällä jäsenkortin. Kuopion seudulla lähes 30 yritystä antaa tuotteistaan ja palveluluistaan pieniä alennuksia. Jäsenet saavat lisäksi Hengitysliiton julkaiseman Hengitys-jäsenlehden neljä kertaa vuodessa. Yhdistys edellyttää jäsenyyttä toimintaan osallistujilta.

www.hengitysyhdistys.fi/kuopionseutu/

www.facebook.com/kuopion.hengitysyhdistys

Kuvat: Kuopion seudun hengitysyhdistys ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *