Luonto Uutiset

Luonnonkukkien päivänä 19.6. kannustetaan luontotekoihin

Yhteispohjoismaista luonnonkukkien teemapäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 19.6.  Luonnonkukkien päivänä järjestetään 67 opastettua retkeä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia. Ne kestävät kahdesta kolmeen tuntia ja ovat useimmiten vapaaehtoisen oppaan vetämiä.

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivänä tuodaan esille huoli luontokadosta. Monet avoimien paikkojen ja perinnemaisemien lajit ovat kärsineet umpeenkasvusta, ympäristön kemikalisoitumisesta, rakentamisesta ja maankäytön muutoksista. Myös ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti pohjoisten lajien elinolosuhteisiin. Toisaalta pienetkin luontoteot voivat olla merkittäviä.

– Kukkivat pientareet ja reunametsät pajuineen ovat tärkeitä pölyttäjille, linnuille ja monille kasveille. Pienikin kukkiva niitty omalla pihalla auttaa pörriäisten selviytymistä. Myös kaupungeissa voisi nurmikenttien sijaan suosia enemmän niittyjä. Luontoteot vahvistavat ihmisten luontosuhdetta ja kiinnostusta luontokadon pysäyttämiseen. Luonnonystävät voivat osallistua esimerkiksi yhdistysten niittotalkoisiin, kasviretkille ja haitallisten vieraslajien torjuntaan, kehottaa Leena Mikola Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2022 teemalajina on mäkitervakko (Viscaria vulgaris). Eteläisen mäkitervakon alkuperäisiä kasvupaikkoja ovat kallioiden ohutmultaiset ketolaikut sekä kuivat, avoimet mäenrinteet, mutta ihmisen toimesta se on saanut runsaasti uusia kasvupaikkoja esimerkiksi laidunkedoilla, tienvarsilla, ratapenkereillä, kallioleikkauksissa ja hiekkatörmissä. Monet tällaisista paikoista ovat kuitenkin maankäytön tehostuessa hävinneet tai umpeutuneet ja mäkitervakko on vähentynyt. Mäkitervakkoa on käytetty jonkin verran myös koristekasvina, ja sitä on viime aikoina ollut kuivien niittyjen kasvien siemenseoksissa.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry. Järjestäjät muistuttavat turvaväleistä retkillä.

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:

Twitter: #luonnonkukat

Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva

Instagram: luonnonkukkienpaiva

Koko Suomessa järjestettävät retket:

https://www.sll.fi/luonnonkukkien-paivan-kalenteri-2021-2/

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 044 559 9755 luonnonkukat@sll.fi

Kuva: Suomen luonnonsuojeluliitto / Keijo Luoto

One Reply to “Luonnonkukkien päivänä 19.6. kannustetaan luontotekoihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *