Vieras vastaa

Järjestöassistentti Hilkka Lehto, Kuopion Seudun Hengitysyhdistys ry

1) Kuka olet?

Olen perheellinen 4-lapsen äiti Vuorelasta. Perheeseeni kuuluvat aviomies, 4 lasta ja koiranpentu, tosin lapsista kotona asuu enää nuorin tytär. Olen valmistunut aikoinaan restonomiksi (palvelujen tuottaminen ja johtaminen) ja minulla on yleensä joku opinto menossa tässä sivussa, olen ikuinen opiskelija.

2) Mitä teet työksesi ja /tai harrastuksesi?

Olen uusi järjestöassistentti Kuopion Seudun Hengitysyhdistyksen toimistolla, KPY Novapoliksella. Vastaan yhdistyksen jäsenpalveluista, viestinnästä, toimiston yleisistä tehtävistä ja toimin yhdistyksen yhteyshenkilönä.

Toimin vapaa-ajallani myös osa-aikaisena kotitalousneuvojana, ja ohjaan kokkikursseja Kuopion Marttalassa. Tätä työtä teen aina tarpeen ja tilanteen vaatiessa, mielenkiinnosta ruoanlaittoon ja neuvontatyöhön.

Harrastan monipuolista kuntoliikuntaa Kunnonpaikan ryhmäliikuntatunneilla. Kunttarin tunnit ovat minulle erityisen mieluisia ja siellä erikoisesti tanssitunnit ja joogatunnit ovat parasta mitä tiedän. Pidän myös luonnossa liikkumisesta ja aiemmin juoksin lenkillä paljonkin, osallistuen myös puolimaratoneihin. Viimekesän akilleen katkeaminen on nyt muuttanut lajeja hieman lempeämpään suuntaan ja juoksu on jäänyt.

Nyt uutena harrastuksena on tullut tuon koiranpennun kanssa leikkiminen ja ulkoilu ihan nautiskelumielessä.

Mökkeily saaressa Kallavedellä on perinteisesti kuulunut perheemme kesän viettoon. Viihdyn vesillä ja mieli tekee aina kauniilla säällä järvelle tai mökille. Mökkielämään kuuluu olennaisesti kaikenlainen mielekäs puuhastelu päiväsaikaan ja akkujen lataaminen rantasaunan lempeissä löylyissä kuuluu saaren iltoihin.

3) Mitä omasta mielestä on hyvinvointi?

Hyvinvointi on tasapainoista elämää, kun kaikkea on sopivasti ja kohtuullisesti. Työn, palautumisen ja virkistäytymisen sopusuhtaista vaihtelua. Arvostan kotoilua ja perheen kanssa vietettyä aikaa työpäivän päätteeksi. Olen erityisen onnellinen, jos saan aikuiset lapseni yhteisen aterian ääreen ja saamme vaihtaa kuulumisia. Mottoni on ollut; Hyvä ruoka – parempi mieli.

Mielenkiintoinen ja sopivasti haastava työ on tärkeää. Aivojaan pitää saada käyttää ja jos voi olla vielä jollekin avuksi, on työllä oikeasti merkitystä. Arvostan sitä, että omaan työhön voi vaikuttaa ja itseään voi kehittää sen myötä. Vapaaehtoistyö on mielestäni myös arvokasta, joskus jopa antoisampaa kuin palkkatyöstä saatu korvaus. Työllä voi olla muutakin merkitystä kuin rahallinen korvaus, esim. yhdistys ja harrastuspiireissä.

Fyysinen kunto on suuri osa hyvinvointiani, se tuli selville viime kesän urheiluvamman myötä. Jos kroppa on romuna, on sillä vaikutusta myös pääkoppaan. Opin tässä vuoden hitaan kuntoutumisen aikana olemaan armollisempi itselleni ja totuttelin lempeämpiin kuntoilulajeihin, ja olen näinkin oikein tyytyväinen olotilaani. Liikkua pitää kaiken ikää, mutta lajeja on maailma täynnä, ja niitä kannattaa vaihdella.

Hyvinvointia on myös se, että osaa pysähtyä ja olla joutilas tai luova. Kaiken tekemisen ei tarvitse olla tärkeää ja tarpeellista, eikä aina tarvitse suorittaa. Levolle ja palautumiselle pitää suoda riittävästi aikaa. Lemmikkieläin on osoittautunut melko tehokkaaksi terapeutiksi arkielämässä, Topin kanssa leikkiessä tulee aina hyvälle tuulelle.

4) Oletko mielestäsi saavuttanut hyvinvoinnin elämässäsi – jos, niin millä keinoin?

Terveelliset elämäntavat ovat mielestäni hyvinvoinnin kulmakivet. Terveellinen ruoka ja järkevät ruokatottumukset, riittävä lepo ja monipuolinen fyysinen tekeminen joka päivä. Enimmäkseen olen osannut elää näiden mukaan, mutta eihän arki mene aina käsikirjoituksen mukaan. Joskus on kiireisempi päivä ja unet jää lyhyemmäksi, lounas voi jäädä välistä ja tanssitunnillekaan ei ehdi.  Mutta mitäs siitä… Nyt voin myös myöntää että näillä lemmikkieläimillä on oikeasti positiivisia vaikutuksia ihmismieleen. He lisäävät koko perheen hyvinvointia tunnetasolla.

5) Mikä on tärkein sanomasi ja viestisi Hyvisforumin lukijoille hyvinvointiin liittyen?

Kohtuus kaikessa, elämä ei ole suoritus vaan pitkä matka, joka kannattaa jakaa toisten kanssa. Kuntoa ja hyvinvointia ei voi varastoida, sen eteen pitää joka päivä tehdä hyviä päätöksiä ja pieniä tekoja. Aina voi aloittaa uudestaan ja ryhdistäytyä, kun tarve tulee. Maailma on täynnä herkullisen terveellisiä ruokia ja kuntoilulajeja on useita, pitää vaan kokeillen löytää itselleen ja elämäntilanteeseen sopivat vaihtoehdot. Vesilajit tulivat itselle tutuksi kuntoutusjakson aikana, olikin yllättävää kuinka lempeää mutta tehokasta vesiliikunta on.

+jokeri: Mitä uutta toivot tai aioit toteuttaa tänä vuonna 2022?

Olen saanut tänä vuonna jo niin paljon hyvää kohdalleni, etten enää toivo enempää. Olen haaveillut, että haastan itseni kävelemään Kuopio Maratonin 10 km matkan, jos kinttu sen sallisi. Voisinkin näin lopuksi haastaa kaikki hengitysyhdistyksen jäsenet mukaan kävelemään, kukin omalla vauhdillaan ja tyylillään! Siinäpä on kesäajalle hyvä syy lähteä kävelylle ja harjoittelemaan yksin tai kaverin kanssa.

Vesilläolo ja saarimökkeily on liikunnan lisäksi mieluisaa ”akkujen” latausta Hilkka Lehdolle.

www.hengitysyhdistys.fi/kuopionseutu
www.facebook.com/kuopion.hengitysyhdistys

Kuvat: Hilkan tiedostoista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *