Julkishallinto Kumppanit

Pohjois-Savon HYTE -VIESTI NRO 6/2022

Pohjois-Savon HYTE-viesti kokoaa tietoa, vinkkejä ja tapahtumia maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnasta. HYTE-viesti lähetetään kerran kuukaudessa joka kuukauden ensimmäinen torstai. HYTE-viestiä saa välittää eteenpäin. Pohjois-Savon HYTE löytyy myös Facebookista Pohjois-Savon HYTE, Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys ja päihdetyö ja Twitteristä PSHYTE sekä Instagramista PohjoisSavonHYTE

Pohjois-Savon hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ajankohtaista

 • Pohjois-Savon alueellinen HYTE-rakenne ja tehtävät sekä HYTE-neuvottelukunnan toimintasääntö hyväksyttiin aluehallituksessa ja tuotiin 30.5.2022 tiedoksi aluevaltuustolle. Samassa kokouksessa hyväksyttiin Pohjois-Savon alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma herätti runsaasti keskustelua aluevaltuustossa. Puheenvuoroissa painotettiin HYTE:n rakenteen ja onnistumisen tärkeyttä, jotta sairastavuusindeksiä saadaan laskettua. Lue lisää.
 • HYTE-työn ja osallisuuden koordinaatio on tulossa vahvaan rooliin tulevan Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallinnossa. Johdon alaisuudessa työtään tekevään Strategia ja kehittäminen -palvelukeskukseen on tulossa erillinen HYTE ja osallisuus -yksikkönsä, johon maakunnallista HYTE- ja osallisuustyötä koordinoivat työntekijät siirtyvät. Aluevaltuustossa hyväksytyn HYTE-tehtäväkaavion mukaisesti yksikkö mm. jatkaa kuntien tukemista niiden HYTE-työssä alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman painopisteiden ja menetelmien pohjalta.
 • Lapset puheeksi –menetelmäkoulutus 17.8.,6.9. ja 27.9.2022 klo 9.30-15.30 Kuopiossa. 1-2 osallistujaa / Pohjois-Savon kunta. Huomioimme erityisesti kunnat, joissa ei ole vielä LP- menetelmäosaajia ja kunnan omaa LP- kouluttajaa. Koulutus on maksuton. Järjestäjänä Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Lisätietoja. Ilmoittautuminen osoitteeseen helena.tormi@kuh.fi 5.8. mennessä.
 • Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositukset käytäntöön koulutus 24.8.2022 klo 12.00-15.30, KYS auditorio tai liity mukaan teams yhteyksin. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi ikääntyneiden ruokasuosituksia ja viedä käytäntöön suositukseen kirjattuja hyviä käytäntöjä. Järjestäjänä POSOTE20, VRN, HYTE-tiimi ja Pohjois-Savon kunnat. Ohjelma ja ilmoittautuminen.
 • Pohjois-Savon lähisuhdeväkivaltakoulutus 9.9.2022 – Tunnista ja turvaa. KYS auditorio tai liity mukaan teams yhteyksin. Ohjelma ja ilmoittautuminen
 • Kaatumisvaaran vähentäminen luentosarjat jatkuvat: Ei tarvitse ilmoittautua. Aiheet ja teemat:
  • 25.8.2022 klo 12–12.30 Kaatumisvaaran vähentäminen: Fall T.I.P.S mallin esittely ja kokemuksia. Asiantuntijana Tarja Tervo-Heikkinen, kliinisen hoitotyön asiantuntija, KYS
 • Linkit luentosarjoihin ja aikaisempien luentosarjojen tallenteet löytyvät AKE materiaalipankista
 • Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut: Liity mukaan teams yhteyksin. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen sivulta. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Ajankohdat ja aiheet:
  • ke 24.8.2022 klo 12.00–12.30 Seksuaalihuolet mielessä ja mielen huolet seksuaalisuudessa.
  • ti 17.9.2022 klo 12.00-12.30 Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan puheeksiotto
  • to 27.10.2022 klo 12.00-12.30 Kohdunkaula syövän seulonta.
 • Haavoittuva mieli – tunnista ja tue Mielenterveyden ensiapu® 2-koulutus 16.-17.11.2022 Kuopiossa. Järjestäjänä POSOTE20 ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Kohderyhmä:Pohjois-Savon alueen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaiset, erityisesti aikuisväestön parissa työskentelevät. Mielenterveyden ensiapu®2-koulutuksessa osallistuja saa valmiudet soveltaa mielenterveyden ensiavun askeleita. Koulutukseen mahtuu mukaan 20 henkilöä. Paikat jakautuvat 1-2/kunta, mutta jos jostain kunnasta ei tule osallistujia vapaat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen.
 • Seksuaaliterveyden edistämisen alueellinen koulutus 24.11.2022 klo 8-12 KYS auditorio 1, M-rakennnus, 2.krs tai liity mukaan teams yhteyksin. Teemana kohtaaminen seksuaaliterveyden edistämistyössä (sisältää puheeksioton). Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä ja KYS. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin.

Pohjois-Savon yhteinen PAKKA-tarjontaryhmä ON aloittanut

Pakka-toimintamallissa on tavoitteena rajoittaa ikärajavalvottavien tuotteiden eli alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuutta ja ehkäistä alaikäisille myyntiä ja päihtyneille anniskelua. Pakka-toimintamalli perustuu kunnan eri toimijoiden, viranomaisten ja paikallisen elinkeinon yhteistyöhön. Pakka-toimintamallin ydin on tarjontaan vaikuttaminen ja tämä keskustelu sekä mahdolliset toimenpiteet käydään Pakka-tarjontatyöryhmässä.

Pakka toiminnan tehostamiseksi ja yhtenäistämiseksi perustettiin toukokuussa 2022 koko Pohjois-Savon yhteinen Pakka- tarjontaryhmä, jossa sovitaan suuremmat yhteiset Pakka- toimenpiteet kuten esim. päihdetilannekysely, ostokokeet ja yhteiset kampanjat. Pohjois-Savon Pakka- tarjontaryhmän asiat on mahdollista jalkauttaa jo perustettuihin seudullisiin Pakka- tarjontaryhmiin ja niissä mietitään lisäksi omia paikallisia tarpeita ja toimintoja. Seudulliset Pakka- tarjontaryhmät ovat Joroinen-Leppävirta- Varkaus, Iisalmi – Kiuruvesi- Sonkajärvi-Vieremä- Rautavaara sekä Kuopio-Siilinjärvi-Kaavi-Tuusniemi. Lisätietoja helena.tormi@kuh.fi.

Haluavatko pohjoissavolaiset tervehtyä?

Mieliteko-ohjelman kahdeksan viikon muutosmatka kohti mielen hyvinvointia eli elintapavalmennukset tutkimusosioineen on parhaillaan rekrytointivaiheessa. Olemme tavoitelleet työttömiä ja työelämän ulkopuolella olevia henkilöitä monikanavaisesti. Ilmoittautuneiden henkilöiden lukumäärä on osoittautunut varsin vähäiseksi. Olemme ymmällämme ja mietteliäinä: haluavatko pohjoissavolaiset tervehtyä?

Rohkaisemme Teitä haastamaan oman kuntanne asukkaita osallistumaan maksuttomaan valmennukseen. Laitetaan lumipalloefekti liikkeelle, jokainen meistä tuntee henkilön, joka hyötyy valmennuksesta. Tuupataan ympärillä olevia ihmisiä ja pyydetään heitä tuuppaamaan seuraavaa, näin voimme tavoittaa juuri niitä ihmisiä, joita ei muutoin tavoiteta. On varmaa, että liikunta, terveellinen ravinto ja voimaannuttavat luontokokemukset kannustavat elämäntapamuutokseen, joka edistää jokaisen osallistujan henkilökohtaista hyvinvointia.

MIELITEKO-OHJELMA

Kesä on saapunut, ja me Mieliteko-ohjelmassa emme jää lepäämään laakereille. Kuntien eri toimijoiden kanssa tehtävä työ käy kiivaana. Syksyllä starttaavat mielenterveystaitoja vahvistavat ryhmävalmennuspäivät kunnissa. Ole rohkeasti yhteydessä, suunnitellaan yhdessä, miten osallisuutta edistetään teidän kunnassanne. Toivotamme ihanaa, valoisaa ja rentouttavaa kesäaikaa Teille toivottaa Mieliteko-ohjelman väki.

ITä-Suomen liikenneturvallisuusryhmän liikenneturvallisuuspalkinto pielavedelle nuorisotyöntekijä Mika Turkalle

Pielaveden kunnan nuorisotyöntekijä Mika Turkka palkittiin nuorten liikenneturvallisuutta edistävän videon tekemisestä Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoiman Itä-Suomen liikenneturvallisuusryhmän toimesta 31.5.2022. Pielaveden kunnan nuorisopalvelut Turkan johdolla tallensi vakavasti liikenneonnettomuudessa loukkaantuneen paikallisen nuoren videotarinan, joka on otettu käyttöön Pohjois-Savossa nuorten valistustyössä. Lue Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedote ja katso videotarina alla olevasta linkistä.

KUNTALAISILLE

 • Neuvokas perhe kesäkirje perheille tuo vinkkejä mm. kesäretken eväistä ja rohkaisee kokkailemaan retkellä. Lue kirje.
 • Kuopion ensikotiyhdistys tarjoaa Yksilö- ja parityötä. Tarjoamme matalan kynnyksen yksilöllistä keskustelutukea ja neuvontaa eroa pohtiville tai eronneille vanhemmille eroon ja vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Tapaamisia voi olla yksilö- tai parikäynteinä keskimäärin 5 kertaa ja ne voidaan toteuttaa etäyhteyksin. Ota yhteyttä Mari Hietapelto p. 044 3697214
 • Apua lähisuhdeväkivaltaan – Turvallinen perhe toiminnasta. Työskentelemme Pohjois-Savon alueella asuvien pariskuntien ja perheiden kanssa väkivallan lopettamiseksi parisuhteessa. Toiminta sisältää yksilökäynnit, sekä 6-8 turvallisuusfokusoitua paritapaamista. Jatkotyöskentely on mahdollista monipariskuntaryhmässä. Yhteystiedot ja Katri Kvick p. 050 557625 tai Hanna Thitz p. 0505576709
 • Välitäthän kuntasi asukkaille kohdistettua viestintää. Pohjois-Savon HYTE kokoaa kahden viikon välein Tiesitkö että… vinkkejä kuntalaisille. Tällä kertaa vinkkinä ”Tiesitkö että…likainen haava tai eläimen purema voi altistaa jäykkäkouristukselle” Vinkkejä lähetetään parin viikon välein ajankohtaisista aiheista. Vinkit löytyvät Pohjois- Savon HYTE:n facebookista, Twitteristä ja nettisivuiltamme

OPPAITA JA VERKKOKURSSEJA

 • Tutustu THL:n verkkokouluympäristössä oleviin maksuttomiin väkivalta-aiheisiin koulutuksiin, mm. Barnahus-verkkokoulu, Kunniaan liittyvä väkivalta verkkokoulu, Puutu väkivaltaan -verkkokoulu, Sukupuolistuneen väkivallan kohtaaminen kouluissa – verkkokoulu ja Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy. Tutustu lisää.
 • THL:n tuottama maksuton verkkokoulu rahapelaamisesta ja rahapeliongelmasta lisää tietoutta rahapeliongelmasta. Verkkokoulu on suunnattu rahapelihaittoja kohtaaville ammattilaisille, alan opiskelijoille ja kaikille kiinnostuneille. Tutustu.
 • Työkaluja sote-tiedon tuottamiseen ja hyödyntämiseen. Sote-alan asiantuntijoille suunnattu infopaketti antaa työkaluja sote-tiedon tuottamiseen ja hyödyntämiseen niin hyvinvointialueila kuin viranomaistyössä. Ota paketti hyötykäyttöön.
 • Vuoden 2022 Ehkäisevän päihdetyön viikon (vk45) teemana on lääkkeiden väärinkäyttö. Lue lisää.
 • HL on julkaissut terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen peruskouluissa 2021-tiedonkeruun tulokset TEAviisarissa. Tutustu oman kuntasi terveydenedistämisaktiivisuuteen perusopetuksessa Keskeisistä tulosista THL on koonnut tilastoraportin. Pohjois-Savon osalta tuloksista voit lukea myös blogista.
 • Hyödynnä Liikkuva aikuinen ohjelman liikuntaneuvojan työkalupakkia. Liikkuva aikuinen -ohjelman materiaalipankista löydät työkaluja ja selvityksiä liikuntaneuvonnan käytännön toteuttamisen ja kehittämisen avuksi. Viimeisimpänä materiaalipankkiin on lisätty ohjausmateriaalia ravitsemuksesta sekä liikuntaneuvonnan itsearviointityökalu, joka on luotu helpottamaan suositusten mukaisen liikuntaneuvonnan paikallista kehittämistä ja arviointia kunnissa ja tulevilla hyvinvointialueilla. Tutustu materiaalipankkiin.
 • Ikäinstituutin maksuton Lisää voimaa vuosiin -opas tarjoaa tietoa ja tehtäviä liikkumisesta, mielen hyvinvoinnista ja ruuasta sekä aivoterveydestä. Tutustu.

AVUSTUKSIA

 • THL:n Terveyden edistämisen määräraha haku vuodelle 2023 avoinna 16.5.-17.6.2022. Määrärahasta myönnnetään valtionavustuksia 1-3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin sekä terveyden edistämistä tukeviin tutkimushankkeisiin ja ohjelmiin. Lisätietoja: Lisätietoja.
 • Erityisavustukset harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan, hakuaika 11.5. – 8.6 (klo 16 mennessä).
  Avustus on tarkoitettu oikeuskelpoisille yhteisöille, joita ovat esimerkiksi kunnat, säätiöt, yhdistykset, osuuskunnat ja yritykset. Huom. rekisteröimättömät yhteisöt ja  toiminimet eivät voi saada avustusta. Avustukset kohdennetaan harvaan asutun alueen kulttuuritoimintaan. Aluemääritelmä pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämään paikkatietopohjaiseen kaupunki-maaseutu-luokitukseen. Lähtökohtaisesti alueet sijaitsevat kaukana isoista keskuksista ja alueen asutusrakenne on hajanaista. Eri alueiden sijoittumista luokittelussa voi tarkastella täällä.Tarkempi kuvaus ja lisätiedot löytyvät täältä

POHJOIS-SAVON HYTEN ja YHTEISTYÖTAHOJEN KOULUTUKSIA 2022

Kesäkuu

 • Ohjeet kunnille ja hyvinvointialueille lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatiorakenteiden ja lähisuhdeväkivallan vastaisen toiminnan järjestämiseksi 8.6.2022 klo 9.30-10.45 teams yhteyksin. Järjestäjänä THL. Lisätietoja ja ilmoittautuminen
 • Nikotiinin monet kasvot -webinaari 10.6.2022 klo 9-12. Haluatko kuulla, mitä väestö tietää nikotiinista? Millaisia vaikutuksia nikotiinilla on? Miten uusia nikotiinituotteita myydään ja markkinoidaan? Kohderyhmä: sosiaali- terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset sekä muut asiasta kiinnostuneet, joiden työhön kuuluu nikotiinittomuuden edistäminen. Järjestäjänä EHYT, Filha, Hengitysliitto, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Savuton Suomi 2030-verkosto, Suomen ASH, Syöpäjärjestöt. Ohjelma ja ilmoittautuminen.
 • Kuopion hyvinvointiseminaari 15.6.2022 klo 9–15 verkkoyhteyksin. Seminaarin pääteema on mielen hyvinvointi. Aamupäivällä pohdimme kunnan ja hyvinvointialueen rooleja ja yhteistyötä mielen hyvinvoinnin edistämisessä sekä suuntaamme vahvasti katsetta tulevaan. Lounaan jälkeen kuulemme lähestymistavoista, toimintamalleista ja yhteistyön voimasta positiivisen
  mielenterveyden vahvistamisessa. Iltapäivän osiossa keskitymme, kuinka luonto ja rakennettu ympäristö voivat vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Ilmoittautuminen 14.6.2022 mennessä. Tutustu ohjelmaan.
 • Kehitetään yhdessä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja -työpaja. 15.06.2022 13:00 – 15:00 verkkoyhteyksin. Tavoitteena on tuoda esille ja työstää yhdyspintatyöskentelyyn liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja. Sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluiden asiantuntijat sekä hyvinvointialueiden lasten ja nuorten mielenterveys- ja sosiaalipalvelujen suunnittelijat. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.
 • Kuka pelaa riskillä webinaari 16.6.2022 klo 9.00-11.30 verkkoyhteyksin. Järjestäjänä Ehyt ry. Mitä tarkoittaa riskitason rahapelaaminen? Miten se eroaa ongelmallisesta rahapelaamisesta? Kuinka riskitason pelaaminen voidaan ottaa huomioon käytännön asiakastyössä? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Kuka pelaa riskillä? -webinaarissa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.
 • Miten edistää ravitsemusterveyttä tulevassa sotessa ja yhdyspinnoilla? -työpaja 20.6. klo 14–16 verkkotapaamisen Ilmoittautuminen ja kyselyyn vastaaminen viimeistään ke 15.6.

Elokuu

 • Ongelmallisen rahapelaamisen koulutukset syksyllä 2022. Aluetuki/THL järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja maksuttomia verkkokoulutuksia rahapelaamisen puheeksiotosta, rahapeliongelman tunnistamisesta ja rahapeliriippuvuuden hoidosta. Tutustu ja ilmoittaudu.
 • Lapset puheeksi –menetelmäkoulutus 17.8.,6.9. ja 27.9.2022 klo 9.30-15.30 Kuopiossa. 1-2 osallistujaa / Pohjois-Savon kunta. Huomioimme erityisesti kunnat, joissa ei ole vielä LP- menetelmäosaajia ja kunnan omaa LP- kouluttajaa. Koulutus on maksuton. Järjestäjänä Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Lisätietoja. Ilmoittautuminen helena.tormi@kuh.fi 5.8. mennessä.
 • Ota rahapelaaminen puheeksi! 23.8.2022 klo 9-12, teams yhteyksin. Järjestäjänä: Peliklinikka ja Sovatek-säätiö. Koulutuksen teemoja ovat: rahapelaaminen ilmiönä, rahapelaamisen puheeksiotto, riski- ja ongelmapelaamisen tunnistaminen, ongelmapelaaminen sekä lyhytneuvonta. Kohderyhmä: Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille sekä kaikille rahapelaamisen puheeksiotosta kiinnostuneille: koulutuskalenteri ja ilmoittautuminen
 • Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Seksuaalihuolet mielessä ja mielen huolet seksuaalisuudessa. 24.8.2022 klo 12.00–12.30 teams yhteyksin. Asiantuntijana Marjo Tossavainen, Psykologi, FT, psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti, YTHS. Tilaisuus on osa seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskujen sarjaa. Tilaisuus on avoin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, järjestötoimijoille, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, koulujen, oppilaitosten, nuorisotoimen ja varhaiskasvatuksen väelle sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Tilaisuuden teams linkki ja tallenne 2vk ajan löytyvät seksuaaliterveyden edistämisen sivulta.
 • Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositukset käytäntöön koulutus 24.8.2022 klo 12.00-15.30 KYS auditorio tai liity mukaan teams yhteyksin. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi ikääntyneiden ruokasuosituksia ja viedä käytäntöön suositukseen kirjattuja hyviä käytäntöjä. Järjestäjänä POSOTE20, VRN, HYTE-tiimi ja Pohjois-Savon kunnat. Ohjelma ja ilmoittautuminen.
 • Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön 24.8.2022 klo 12-15.30, KYS auditorio ja teams. Lisätietoja myöhemmin.
 • Soveltavan liikunnan päivät 24.-25.8.2022 Helsingissä ja verkossa. Tapahtumassa käsitellään alan ajankohtaisia aiheita, esitellään uutta tutkimusta ja päästään kokeilemaan soveltavaa liikuntaa käytännössä. Keskipisteessä ovat liikkujien kokemukset soveltavasta liikunnasta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen
 • Miniwebinaari Ehkäisevän päihdetyön rakenteista ja koordinaatiosta 25.8.2022 Järjestäjänä THL. Lisätietoja myöhemmin THL:n tapahtumakalenterissa
 • Mieliteko -ohjelma järjestää Mielenterveysjohtamisen valmennusta. Tunnehaavoja huomioiva ihmisen kohtaaminen 25.8. klo 14.00–15.30 teams yhteyksin. Kohderyhmä: Pohjois-Savon Mieliteko-ohjelmaan osallistuvien kuntien päättäjät, johtavat viranhaltijat, yritysten, järjestöjen, seurakuntien edustajat ja muut valmennuksesta kiinnostuneet. Valmentaja: Terapeutti, hammaslääkäri Kati Sarvela. Ilmoittautuminen.
 • Luontolähtöinen Ystäväpiiri -ohjaajakoulutus Kuopiossa syksyllä 2022 (5pv: ti 30.8., 6.9., 27.9., 8.11. ja 13.12.2022 klo 9–16). Tietoa ja välineitä iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä vähentävän Ystäväpiiri-ryhmän suunnitteluun, toteutukseen ja ohjaamiseen. Paikka Kuopio, Palvelualan opisto, Asemakatu 4. Koronatilanteen vaatiessa etänä. Hinta ammattilaisille 100 e/hlö, vapaaehtoistoimijoille maksuton.Koulutukseen haetaan mukaan täyttämällä lomake 9.8.2022 mennessä. Lisätietoja

Syyskuu

 •  Mikä siinä syömisessä on niin vaikeaa? – tietoa kasvattajille syömishäiriöistä, syömisen oireilusta ja syömishäiriömyönteisestä kulttuuristamme. 6.9.2022 klo 9.00-11.30 webinaari. Järjestäjä Länsi- ja Sisä-Suomen AVI. Webinaarin tavoitteena on antaa perustietoja syömishäiriöistä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille. Ohjelma ja ilmoittautuminen.
 • Mieliteko -ohjelma järjestää Mielenterveysosaamisen valmennusta. Tunnehaavoja huomioiva ihmisen kohtaaminen 7.9. klo 14.00–15.30 teams yhteyksin. Kohderyhmä: Pohjois-Savon Mieliteko-ohjelmaan osallistuvien kuntien kaikkien sektorien työntekijät, lähijohtajat, esihenkilöt, työllisyyspalveluissa toimivat sekä muut valmennuksesta kiinnostuneet
  Valmentaja: Terapeutti, hammaslääkäri Kati Sarvela. Ilmoittautuminen
 • Valtakunnalliset neuvolapäivät – juhlawebinaari 2022 torstaina 8.9.2022 klo 9.00-16.30. Ohjelma ja ilmoittautuminen.
 • Pohjois-Savon lähisuhdeväkivaltakoulutus 9.9.2022 – Tunnista ja turvaa. KYS auditorio tai liity mukaan teams yhteyksin. Ohjelma ja ilmoittautuminen
 • Maailman itsemurhien ehkäisypäivä on 10.9. Sitä vietetään vuosittain tietoisuuden lisäämiseksi ja kannustamaan eri yhteisöjä jakamaan apua ja tietoa. Pohjois-Savon itsemurhien ehkäisyverkosto järjestää 10.9. 2022 tämän päivän teemaan liittyvän tilaisuuden kaikille Pohjois-Savon asukkaille Kuopiossa, Kauppakeskus Matkuksessa. Tarkempi ohjelma ja tiedot julkaistaan elokuussa.
 • Ensimmäinen vauva-ajan mielenterveyden edistämisen foorumi 14.9.2022 klo 12-14.30 teams yhteyksin. Foorumin tavoitteena on kokoontua yhdessä keskustelemaan raskaus- ja vauva-ajanmielenterveyteen liittyvistä teemoista, alueemme käytännöistä ja hyvistä työtavoista. Foorumi kokoontuu jatkossa neljä kertaa vuodessa. Järjestäjät: KYS/pikkulapsipsykiatria, Kuopion ensikotiyhdistys ry./ Stressistä säätelyyn -hanke sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri/HYTE –tiimi. Lisätietoja myöhemmin.
 • Kuntamarkkinat 14.-15.9.2022. Lisätietoja.
 • Rahapeliriippuvuus hallintaan – menetelmäkoulutus 15.9.2022 klo 9–14 Järjestäjänä Rahapeliklinikka ja Sovatek-säätiö. Rahapeliriippuvuus hallintaan -menetelmäkoulutuksessa (1,5 päivää) osallistuja saa teoriaan ja käytäntöön perustuvan kokonaiskuvan rahapeliriippuvuuden hoidosta kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehyksen mukaisesti. Koulutus perustuu Rahapeliriippuvuus hallintaan – Terapeutin käsikirjaan ja Rahapeliriippuvuus hallintaan – Asiakkaan työkirjaan (Ladouceur & Lachance 2020). Kohderyhmä: Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka työssään kohtaa asiakkaita ja potilaita, joilla on rahapeliongelma. Ilmoittautuminen ja lisätietoja
 • Seksuaaliterveys 2022 -koulutuspäivät 15.-16.9.2022 Helsingissä. Teemana seksuaalisuus ja sen eri muodot elämän eri vaiheissa. Järjestäjänä Suomen kätilöliitto ry. Lisätietoja
 • HYTE-treffit 16.9.2022 klo 10–11 verkkoyhteyksin. Järjestäjänä THL ja Kuntaliitto. Kohderyhmä: kuntien hyte-koordinaattoreille ja muille hyte-työn tekijöille. Tilaisuudessa kuullaan kuntien hyte-työn kehittämiseen ja johtamiseen liittyviä puheenvuoroja ja käydään yhteistä keskustelua. Ohjelma ja lisätietoja
 • Pohjois-Savon hyvinvointivajeet ja niiden korjaaminen – HYTE-työn painopisteet ja vaikuttavat menetelmät 22.9.2022 klo 13-15 teams yhteyksin. Lisätietoja myöhemmin.
 • Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan puheeksiotto. 27.9.2022 klo 12.00–12.30 teams yhteyksin. Asiantuntijana Anna Korhonen, Tyttöjen Talo, Setlementti Puijola, Kuopio. Tilaisuus on osa seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskujen sarjaa. Tilaisuus on avoin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, järjestötoimijoille, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, koulujen, oppilaitosten, nuorisotoimen ja varhaiskasvatuksen väelle sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Tilaisuuden teams linkki ja tallenne 2vk ajan löytyvät seksuaaliterveyden edistämisen sivulta.
 • Miniwebinaari Vaikutusten ennakkoarvionnista päätöksenteossa 27.9.2022 klo 13-15. Järjestäjänä THL. Lisätietoja myöhemmin THL:n tapahtumakalenterista
 • Yksinäisyys ja sen puheeksiotto- koulutus 27.9. klo 14-16 teams yhteyksin. Järjestäjänä: Kuopion kriisikeskus ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Nyt on hyvä pysähtyä tämän asian äärelle ja hankkia työkaluja omaan työhön aikuisten yksinäisyyden ymmärtämiseen ja asian kanssa työskentelyyn. Merkitse jo ajankohta kalenteriisi. Tarkemmat tiedot tulevat myöhemmin.

Lokakuu

 • Tasa-arvopäivät 6.-7.10.2022.2022 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä sekä verkossa. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, tasa-arvotoimijoiden verkoston ja oikeusministeriön Yhdenvertaisuuden tekijät -hankkeen kanssa. Tapahtuman teemana on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tekijät. Ohjelma ja ilmoittautuminen
 • Ota rahapelaaminen puheeksi! 20.10.2022 klo 9-12, teams yhteyksin. Järjestäjänä: Peliklinikka ja Sovatek-säätiö. Koulutuksen jälkeen osallistujilla on valmiudet ottaa rahapelaaminen puheeksi, tukea asiakasta muutokseen lyhytneuvonnan keinoin ja arvioida yhdessä asiakkaan kanssa mahdollinen jatkotuen tarve. Koulutuksen teemoja ovat: rahapelaaminen ilmiönä, rahapelaamisen puheeksiotto, riski- ja ongelmapelaamisen tunnistaminen, ongelmapelaaminen sekä lyhytneuvonta. Koulutuksen kohderyhmä: Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille sekä kaikille rahapelaamisen puheeksiotosta kiinnostuneille Ilmoittautuminen
 • Turvataidot ja kaveruus varhaiskasvatuksessa – Kiusaamiselle STOPPI, kiusaamisen ennaltaehkäisy turvataitokasvatuksen avulla. 26.10. klo 12.30-15.30 webinaari. Järjestäjänä AVI. Kohderyhmä varhaiskasvatuksen henkilöstö. Lisätietoja ja ilmoittautuminen
 • Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Kohdunkaula syövän seulonta 27.10.2022 klo 12.00–12.30 teams yhteyksin. Asiantuntijana Veli-Matti Partanen, kohdunkaulan syövän seulonnan kehittämispäällikkö. Suomen Syöpärekisteri. Tilaisuus on osa seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskujen sarjaa. Tilaisuus on avoin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, järjestötoimijoille, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, koulujen, oppilaitosten, nuorisotoimen ja varhaiskasvatuksen väelle sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Tilaisuuden teams linkki ja tallenne 2vk ajan löytyvät seksuaaliterveyden edistämisen sivulta.

Marraskuu

 • Turvataidot ja kaveruus – Kiusaamiselle STOPPI! 2.11.2022 klo 12.30-15.30 webinaari. Järjestäjänä AVI. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.
 • Valtakunnallinen Aggredi -seminaari 2.-3.11.2022, Turku, Logomo. Seminaariin mahtuu 200 osallistujaa. Hinta 50e/ osallistuja. Seminaari on suunnattu niin ammattilaisille, opiskelijoille kuin kaikille väkivaltatyöstä kiinnostuneille. Ilmoittautumiset 2.9. mennessä. Järjestäjänä Aggredi. Ohjelma ja ilmoittautuminen
 • Valtakunnalliset Terveysneuvontapäivät 2.-3.11.2022 Lahdessa tai osallistu etänä. Tapahtuma toteutetaan hybridinä. Ilmoittautumisen yhteydessä valitse, osallistutko tapahtumaan paikan päällä vai etänä. Kohderyhmä: Huumeiden käyttäjille suunnattua sosiaali- ja terveysneuvontaa toteuttavat ammattilaiset, vertaistoimijat, terveysneuvontapalveluita käyttävät, sosiaali- ja terveydenhuollon muu henkilöstö sekä aiheesta kiinnostuneet päättäjät ja virkamiehet. Tilaisuus on maksullinen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.
 • Pro-seminaari 3.-4.11.2022. ProKoulun, ProSkolan ja ProVakan yhteinen seminaari Jyväksylän yliopistolla, livetapaaminen. Järjestäjänä Niilo Mäki Instituutti ja InterLearn- tuktimusyksikkö. Jaetaan tutkimustietoja hyviä käytänteitä kehittämistyössä mukana olevista kunnisat. Kohderyhmä: Pro-kehittämistyötä jo tekeville tai kehittämistyöstä kiinnostuneille tahoille. Maksuton. Lisätietoja.
 • Rahapeliriippuvuus hallintaan – menetelmäkoulutus 8.11.2022 klo 9–14 Järjestäjänä Rahapeliklinikka ja Sovatek-säätiö. Rahapeliriippuvuus hallintaan -menetelmäkoulutuksessa (1,5 päivää) osallistuja saa teoriaan ja käytäntöön perustuvan kokonaiskuvan rahapeliriippuvuuden hoidosta kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehyksen mukaisesti. Koulutuksen käytyään osallistujalla on valmiudet arvioida ja hoitaa henkilöä, jolla on rahapeliongelma. Koulutus perustuu Rahapeliriippuvuus hallintaan – Terapeutin käsikirjaan ja Rahapeliriippuvuus hallintaan – Asiakkaan työkirjaan (Ladouceur & Lachance 2020). Kohderyhmä: Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka työssään kohtaa asiakkaita ja potilaita, joilla on rahapeliongelma. Koulutuksesta saa todistuksen. Ilmoittautuminen ja lisätietoja
 • Haavoittuva mieli – tunnista ja tue Mielenterveyden ensiapu® 2-koulutus 16.-17.11.2022 Kuopiossa. Järjestäjänä POSOTE20 ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Kohderyhmä:Pohjois-Savon alueen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaiset, erityisesti aikuisväestön parissa työskentelevät. Mielenterveyden ensiapu®2-koulutuksessa osallistuja saa valmiudet soveltaa mielenterveyden ensiavun askeleita. Koulutuksen käytyään osallistuja osaa ottaa puheeksi mielenterveyteen liittyviä asioita, tarjota apua ja tarvittaessa ohjata hoitoon. Koulutukseen mahtuu mukaan 20 henkilöä. Paikat jakautuvat 1-2/kunta, mutta jos jostain kunnasta ei tule osallistujia vapaat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen.
 • Ota rahapelaaminen puheeksi! 18.11.2022 klo 9-12, teams yhteyksin. Järjestäjänä: Peliklinikka ja Sovatek-säätiö. Koulutuksen jälkeen osallistujilla on valmiudet ottaa rahapelaaminen puheeksi, tukea asiakasta muutokseen lyhytneuvonnan keinoin ja arvioida yhdessä asiakkaan kanssa mahdollinen jatkotuen tarve. Koulutuksen teemoja ovat: rahapelaaminen ilmiönä, rahapelaamisen puheeksiotto, riski- ja ongelmapelaamisen tunnistaminen, ongelmapelaaminen sekä lyhytneuvonta. Koulutuksen kohderyhmä: Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille sekä kaikille rahapelaamisen puheeksiotosta kiinnostuneille Ilmoittautuminen
 • Terve Kunta verkoston avoin verkostopäivä 23.11.2022. Ohjelma julkaistaan myöhemmin verkoston sivulla
 • THL:n järjestämä HYTE-päivä 24.11.2022. Lisätietoja myöhemmin.
 • Seksuaaliterveyden edistämisen alueellinen koulutus 24.11.2022 klo 8-12 KYS auditorio 1, M-rakennnus, 2.krs tai liity mukaan teams yhteyksin. Teemana kohtaaminen seksuaaliterveyden edistämistyössä (sisältää puheeksioton). Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä ja KYS. Ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Joulukuu

 • Pohjois-Savon hyvinvointivajeet ja niiden korjaaminen – HYTE-työn painopisteet ja vaikuttavat menetelmät 22.9.2022 klo 13-15 teams yhteyksin. Järjestäjänä Pohjois-Savon HYTE-tiimi. Lisätietoja myöhemmin.
 • HYTE-treffit 9.12.2022 klo 10–11 verkkoyhteyksin. Järjestäjänä THL ja Kuntaliitto. Kohderyhmä: kuntien hyte-koordinaattoreille ja muille hyte-työn tekijöille Tilaisuudessa kuullaan kuntien hyte-työn kehittämiseen ja johtamiseen liittyviä puheenvuoroja ja käydään yhteistä keskustelua. Ohjelma ja lisätietoja

Ota rohkeasti yhteyttä HYTE-tiimiin!

 • Nettisivut
 • Seuraa meitä Facebookissa: Pohjois-Savon HYTE ja Pohjois-Savon ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö
 • Seuraa meitä Twitterissä: PSHYTE
 • PSHYTE tiimi bloggaa. ”Viimeisimmässä blogissa tuodaan esille TEAviisarin perusopetuksen juuri julkaistuja tuloksia ”Koko maan perusopetuksen hyvinvoinnin ja terveydenedistämistyön vahvin kunta löytyy Pohjois-Savosta.”

Julkaisemme HYTE-viestin joka kuukauden ensimmäinen torstai. Voit jakaa viestiä tai sen osia vapaasti eteenpäin asiasta mahdollisesti kiinnostuneille. Mikäli haluat tilata HYTE-viestin, ota yhteyttä sade.rytkonen@kuh.fi

Yhteystiedot:
Säde Rytkönen, p .044 717 6370, sade.rytkonen@kuh.fi
Helena Törmi, p. 044 717 6878, helena.tormi@kuh.fi

Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *