Huomio

Koronavilkku-sovelluksen toiminta päättyi 1.6.2022

Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostavan Koronavilkku-sovelluksen käytöstä luovutaan 1.6.2022 alkaen. Tästä päivästä lähtien Koronavilkku ei enää varoita altistumisesta tai tallenna tietoja kohtaamisista. Sen avulla ei siis voi ilmoittaa tartunnasta. Sovelluksen käyttö on lopetettu pysyvästi ja sen voi poistaa puhelimesta.

Koronavilkku-sovelluksen käytöstä luovutaan, sillä nykyisessä epidemiatilanteessa sille ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan enää perusteita. Laajamittaisesta testauksesta on luovuttu monilla alueilla. Testausta kohdennetaan vain tiettyihin rajattuihin ryhmiin kuten terveydenhuollon ammattilaisiin ja riskiryhmiin. Virallisesta testauksesta luopuminen on tarkoittanut myös, ettei tartunnasta sovelluksella ilmoittamiseen tarvittavia avauskoodeja ole enää laajasti annettu.

Koronavilkun 2,5 miljoonaa käyttäjää osallistuivat koronaepidemian hidastamiseen

Koronavilkku otettiin käyttöön Suomessa 31.8.2020. Sovellus rikkoi miljoonan latauksen rajan vain noin vuorokausi julkaisunsa jälkeen. Parhaimmillaan Koronavilkulla oli 2,5 miljoona käyttäjää. Se oli yksi maailman käytetyimmistä koronasovelluksista suhteutettuna maan asukasmäärään.

64 000 käyttäjää ilmoitti tartunnastaan sovelluksen avulla. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 23 prosenttia Koronavilkun käyttäjistä kertoi saaneensa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Kyselyyn vastasi 4 061 ihmistä.

Koronavilkun kehittäminen, käyttöönotto ja ylläpito piti sisällään sovelluskehityksen lisäksi lainsäädäntötyötä, terveydenhuollon toiminnan muutoksia, tietoturvan ja -suojan varmistamista sekä laajaa kansalaisviestintää. Tämä oli kansallisesti merkittävä ponnistus Suomessa ja kokonaisuudesta opittiin paljon. Oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa, jos vastaaville sovelluksille tulee tarvetta. Suomessa ja EU-tasolla ollaan tekemässä tutkimuksia Koronavilkun ja sen kaltaisten sovellusten vaikuttavuudesta.

Koronavilkun budjetti oli 6 miljoonaa euroa, josta lopulta käytettiin 5,1 miljoonaa. EU rahoitti sovellusta noin 150 000 eurolla.

Koronavilkun merkitys piili ihmisissä, jotka sitä käyttivät ja terveydenhuollon ammattilaisissa, joiden vastuulla oli avauskoodien antaminen sairastuneille Koronavilkun käyttäjille. THL kiittää kaikkia sovelluksen käyttäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia yhteiseen ponnistukseen osallistumisesta!

Usein kysyttyjä kysymyksiä Koronavilkusta toiminnan päättymisestä (koronavilkku.fi)

Tartuntaketjujen katkaisua tehostava sovellus, Koronavilkku

Lisätiedot: Aleksi Yrttiaho, Teknologia- ja riskienhallintajohtaja, THL, etunimi.sukunimi@thl.fi

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *