Huomio

Koronapassi ja -todistuksen lukijasovellus poistuvat Suomessa – koronatodistusta voi tarvita yhä matkustaessa

Koronapandemian aikana käyttöön otettu koronapassi eli EU:n koronatodistus ja sen lukijasovellus poistuvat Suomessa käytöstä tapahtumissa ja ravintoloissa 1.6.2022. Voimassa olevaa koronatodistusta voi kuitenkin vielä tarvita ulkomaanmatkoilla. Koronatodistuksen lukija -sovelluksen voi jo poistaa kännykästä itse.

Koronapassina on toiminut EU:n koronatodistus, joka on tarkastettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Koronatodistuksen lukija -sovelluksella. Lukijasovellus kehitettiin ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Nykyisenkaltaisessa epidemiatilanteessa koronapassin käytölle ei ole THL:n mukaan enää perusteita ja koronatodistuksen lukijasovelluksen ja koronapassin käyttö lopetetaan. Koronatodistuksen lukijasovellus ei ole enää ladattavissa 1.6. jälkeen.

Käyttäjän poistettava lukijasovellus puhelimesta

Lukijasovellus ei poistu puhelimesta automaattisesti, vaan käyttäjän tulee itse poistaa se. Koronatodistuksen lukija -sovelluksen toiminnan loputtua sovellus näyttää käyttäjälle enää kiitossivua.

Lukijasovellus otettiin käyttöön lokakuussa 2021. THL vastasi koronatodistuksen QR-koodin lukijasovelluksen teknisestä toteutuksesta STM:n rahoituksella ja ohjaamana. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastasi Solita.

– Kiitämme kaikkia suomalaisia aktiivisuudesta koronaan liittyvien digisovellusten käytössä. Koronatodistuksen lukija -sovellus kehitettiin toiminnanharjoittajien käyttöön. Sovelluksella oli käyttäjiä enimmillään 250 000, kertoo Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Koronatodistus edelleen mukaan ulkomaanmatkalle

Vaikka EU:n koronatodistuksen käyttö Suomessa loppuu, sitä saatetaan edelleen tarvita matkustuskäytössä. Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista vaatiiko kohdemaa matkustajilta koronatodistusta.
Tarkista kohdemaan käytäntö: Re-open EU

Koronatodistuksen saat ladattua Omakannasta. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Lisätietoja:

Jukka Jokinen, johtava tutkija, THL, p. 029 524 8683, etunimi.sukunimi@thl.fi

Sami Köykkä, teknologia-asiantuntija, Solita, p. 044 7582 395, etunimi.sukunimi@solita.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *