Hyvis extra

Niina Liimatainen on hyvinvoinnin edistämisen moniosaaja

Hyvinvointihoitoja, kohtaamista, luontolähtöisiä mentaalivalmennus- ja -ohjelmapalveluja tarjoava kuopiolaisyrittäjä Niina Liimatainen on harvinaisen monitaustainen palveluntuottaja. Sosionomiksi kouluttautunut Liimatainen siirtyi yli 20-vuotisen kunnallisen sosiaalialan työn jälkeen yrittäjäksi 2018 jatkaen GreenWings-yrityksessään muun muassa neuropsykiatrisella valmennuksella erityistukea tarvitsevien asiakkaidensa auttamista. Rinnalle on viime vuosina noussut moniaistisiin hoitoihin perustuvia palveluja kuten Brain Relief- ja Touch-kosketushieronnat.

Yrittäjä on ollut Navitas Kehitys Oy:n yrityspalvelujen Sopien 2.0 -hankkeessa mukana vuodesta 2020.

– Hankkeesta olen saanut tukea monissa yritystoiminnan olennaisissa asioissa ja osallistunut itselleni sopiviin koulutuksiin kuten liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, palvelumuotoiluun ja markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Seuraavaksi osallistun hyvinvointialojen juridiikkaa käsittelevään täsmäkoulutukseen. Erityisen tärkeänä olen kokenut hankkeen Savonian yhteyshenkilö Minna Saarion säännöllisen sparrauksen

– Ammatillinen osaamiseni ja pitkä käytännön työkokemukseni perustuvat paljolti mielenhuoltoon. Olen todennut asiakkaideni toiveiden ja kokemusteni kautta, että kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä yleisten nykyvitsausten kuten stressin ja uupumuksen selättäminen vaatii hyvin monipuolista, yksilöllistä ja henkilökohtaista apua. Se tarkoittaa erityisesti aitoa, välittävää ja arvostavaa kohtaamista, kuulluksi ja nähdyksi tulemista, kertoo Niina Liimatainen.

Hän muistuttaa, että paljon on tehtävissä ennaltaehkäisyllä ja lievempien alkuongelmien ratkaisemisella, jottei jouduta turvautumaan sairauslomiin, pitkiin terapiahoitoihin ja lääkkeisiin.

– Terapiaan pääsyä vaikeuttavat pitkät jonot ja hidas hakuprosessi. Pari vuotta kestänyt koronapandemia on pahentanut yksinäisyyttä sekä henkistä, sosiaalista ja fyysistä pahoinvointia. Onneksi yhä useampi ymmärtää etsiä apua mielen rauhoittamiseen, kiireen kesytykseen ja hektisen arjen katkaisuun, muistuttaa Liimatainen.

Stressin torjuntaan kannattaa panostaa

Kovalla stressillä on hänen mukaansa monia ja kroonistuessaan vakavia haittavaikutuksia hermostoon sekä sitä kautta perusterveyteen.

– Pitkään kehittyneet uupumus-, väsymys- ja mielialaongelmat sekä unettomuus eivät korjaannu hetkessä. Kun niitä alkaa lievittää ajoissa oikeilla keinoilla, on mahdollisuus palautua ilman lääkehoitoa, jonka varjopuolina näen työnikin kautta riippuvuuden ja sivuoireiden riskit. Lääkkeitäkin toki tarvitaan mutta ennenkaikkea ongelmien juurisyiden ratkaisua.

– Tärkeänä osana asiakkaan kohtaamista minulla on siksi oireiden lievityksen ohella ongelmien juurisyiden selvittäminen ja keinojen pohtiminen niiden poistamiseksi. Palveluihini kuuluvat asiakkaan kanssa keskustelu, tulotilanteen ja hyvinvointihaasteiden kartoitus sekä ratkaisujen etsiminen ja toteutus – olipa se henkilökohtaista täsmähoitoa tai vaikkapa ohjelmallista ryhmätoimintaa luonnossa tai retriiteissä. Esimerkiksi työhyvinvointitapahtumia on tehty onnistuneesti luontoympäristöissä, myös virtuaalisesti.

Viisi palvelukokonaisuutta

Niina Liimatainen on selkeyttänyt hyvinvointipalvelunsa viiteen kokonaisuuteen:

– Muutosvalmennus muun muassa neuropsykiatrisin menetelmin.

– Räätälöidyt luonnonläheiset Green care -ohjelmapalvelut ja rauhoittavat, itsetutkiskeluun tähtäävät retriitit.

– Kosketus- ja energiahoitotekniikkoihin perustuva, mieltä ja kehoa kokonaisvaltaisesti syvärentouttava Brain Relief -hoito, joka vaikuttaa etenkin stressin ja mielenrasituksen sekä kiputilojen lievenemiseen. Ne voivat helpottaa syvemmistäkin ongelmista kumpuavia oireita.

– Lämpövaikutukseen perustuvat, lihaksia tehokkaasti rentouttavat kuumakivihieronnat, joita voidaan asiakkaan halutessa tehostaa eteerisillä öljyillä.

– Lempeällä kosketus-hieronta-käsittelyllä tuntoaistin kautta vaikuttava Touch-hieronta (jalat, kädet, kasvot, pää-hartiaseutu), jota voidaan tehostaa eteerisillä tuoksuilla.

Niina Liimataisen mukaan useaita aisteja samanaikaisesti (tunto-, kuulo- ja haju) aktivoivat kosketushierontahoidot lisäävät niiden vaikuttavuutta muun muassa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon. Se vaikuttaa sykevälivaihtelun, hengitystiheyden ja kortisolituotannon kautta stressitasoihin.

– Näköaisti suljetaan tarkoituksella pois, jotta uudenlaisille aistikokemuksille syntyy tilaa. Hoidot käynnistävät kehon omat luonnolliset ”korjausprosessit” aktivoimalla oksitosiinin, endorfiinien ja dopamiinin eritystä. Iho on merkittävä aistielin. Siksi kosketus vaikuttaa koko kehoon sekä mieleen.

– Hyviä moniaistikokemuksia saa myös ilmaiseksi luonnosta erityisesti kesällä. Tutkimukset kertovat, että jo 10-15 minuutin oleskelu metsäluonnossa avaa aistejamme ja alkaa lievittää stressiä merkittävästi, kertoo hoitohuoneensa Kuopion Haapaniemellä metsäteemaiseksi sisustanut Niina Liimatainen. Taustaääninä on vaimeaa linnunlaulua ja metsäpuron solinaa. Havumetsän pihkantuoksuakin voi nuuhkia.

Brain Relief -hoito Hyvisforumin testauksessa

Allekirjoittanut testasi Brain Relief -hoitoa. Taustalla oli työstressiä ja -kiirettä. Suomalaista, aasialaista ja intialaista kosketus- sekä energiahoitotekniikkaa soveltavan Niina Liimataisen käsittely starttasi levollisen musiikin ja hennon metsäntuoksun taustoittamana pään sivelyllä ja kevyellä hieronnalla. Käsittely eteni rauhallista tahtia molempiin käsiin kyynärvarresta alaspäin sisältäen sormenpäiden painalluksia. Lopuksi vuorossa olivat jalkaterät ja sääret. Keskivartaloon ei käsittely yltänyt.

Sanoja ei vaihdettu. Aistin hoitoa silmät kiinni. Ajatukset pysyivät siinä hetkessä eivätkä alkaneet harhailla työ- tai arkiasioihin saati korkealentoisiin sfääreihin. Ensikertalaisen uteliaisuus herkisti aistimaan kosketushoitoa, joka oli paljon perinteistä hierontaa hellävaraisempaa.

Kokonaiskäsitys oli positiivinen. Tunnin jälkeen olo oli levollisempi eikä tehnyt heti mieli nousta selinmakuulta seisaalleen. Verenpaine ja sydämen syke tuntuivat laskeneen ja tasaantuneen. Iltapäiväisen hoidon vaikutus tuntui ehkä illallakin ja se saattoi vaikuttaa myönteisesti yöuneen.

Niina Liimataisen mukaan Brain Relief -hoitoja kannattaa ottaa etenkin pitkittyneen stressin kesyttämiseksi sarjahoitona kolme kertaa parin viikon välein, jotta mieli ja keho tottuvat siihen ja hoitoa oppii aistimaan kokonaisvaltaisemmin.

Hoitoihin tottuminen parantaa tehoa

Kaupan alalla toimiva Anneli Husso on käynyt Niina Liimataisen erilaisissa hoidoissa useita kertoja vuodesta 2019.

– Ensimmäinen hoitokertani oli Brain Relief. Tulin tuttavani suosituksesta kesyttämään kovaa työstressiä ja migreeniä. Rentoutuminen onnistui ja ikävä olo kaikkosi. Hyvä vaikutus kesti jonkin aikaa hoidon jälkeenkin. Esimerkiksi yöuneni koheni, aineenvaihdunta parani ja migreeni lieveni. Jalassani on imunestekiertohäiriön vuoksi turvotusongelma. Siihen on ollut apua etenkin kuumakivihoidoista.

– Mielen rauhoittuminen on tärkeää. Nykyisin jopa hoitolan oven avaaminen on aloittanut rauhoittumisprosessin, kun keho ja mieli ovat oppineet ottamaan yhä paremmin hoitoja vastaan. Hoidoissa työhuolet katoavat ja mieli rauhoittuu kovastakin stressistä. Välillä käyn myös perinteisessä hieronnassa ja osteopaatilla. Usean toisiaan täydentävän hoitomuodon yhdistäminen tarpeen mukaan tuntuu tehokkaalta, sanoo Niina Liimataisen asiakaslähtöisyyttä sekä kuuntelemisen ja läsnäolon taitoa arvostava Husso.

Hyödyllisiä linkkejä:

www.greenwings.fi

Lisätietoa Sopien2.0 -hankkeesta:
https://navitas.fi/sopien20-hanke

 ja hankkeen koulutukset kevät 2022
https://navitas.fi/download.php?id=469

Mikä on Sopien 2.0. -hanke?

Navitas Yrityspalvelujen hallinnoiman Sopien 2.0 -hankkeen tavoitteena on pienten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten, järjestöjen ja tukipalvelujen tuottajien liiketoiminnan kehittäminen, jotta ne kykenevät tuottamaan palveluja monituottajamallilla verkostona hyödyntäen yhteistyömalleja järjestämisvastuussa olevien kuntien tai kuntayhtymien kanssa. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä.

Hankkeessa valmennetaan sote-alan yritysten, järjestöjen ja yhdistysten sekä julkisten toimijoiden yhteistyöhenkilöitä pääosin digitaalisilla menetelmillä. Toimenpiteet kohdistuvat liiketoiminnan, markkinoinnin ja laatutyön kehittämiseen. Neljään maakuntaan ulottuva hanke päättyy vuoden 2022 lopussa.

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *