Uutiset Ympäristö

Kevätpölykausi on alkamassa Kuopiossa

Kevään katupölykausi on alkamassa Kuopiossa, kun aurinkoisella säällä teiden ja katujen pinnat ovat alkaneet sulaa lumesta ja jäästä. Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä ja -hiekkaa, jota liikenne nostaa ilmaan.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylitti maanantaina 14.3. selvästi raja-arvotason 50 μg/m3 Savilahden mittausasemalla. Katupölyä on tällä hetkellä eniten moottoritien (VT5) vaikutuspiirissä- Vähitellen pölypitoisuudet kohoavat laajemminkin kaupunkialueella, kun kaupungin kadut alkavat kuivua ja lumi ja jää sulavat katujen reunustoilta.

Katupölyn lisäksi myös pienhiukkasten ja typpidioksidin pitoisuudet ovat olleet koholla viikonlopusta lähtien. Saastepitoisuudet ovat olleet korkeimmillaan aamulla, illalla ja yöllä. Tätä on edistänyt, kun öisin on pakkasta ja lisäksi hyvin tyyntä, jolloin ilmansaasteet eivät pääse laimenemaan ympäristöön vaan jäävät hengitysvyöhykkeelle maanpinnan tasoon.

Herkemmille voi tulla jo terveyshaittaoireita

Tilanteen arvioidaan pysyvän melko samanlaisena koko loppuviikon. Tosin perjantaiksi ennustetaan vähäistä sadetta, mikä tilapäisesti voi alentaa pölypitoisuuksia. Pääosin pölypitoisuudet ovat tällä hetkellä vielä tasolla, jotka eivät aiheuta merkittävää terveyshaittaa. Herkät henkilöt, joilla on vakavia hengityselin- tai sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, voivat kuitenkin saada oireita liikkuessaan vilkkaimmin liikennöidyissä ympäristöissä.

Kohonneille epäpuhtauspitoisuuksille altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Jo vähänkin kauempana pääliikenneväylistä ilmanlaatu on puhtaampaa. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona. Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.

Lisätietoja:
• ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä (p. 044 7182 142, sähkö-
posti erkki.parjala@kuopio.fi)
• ympäristötarkastaja Mikko Sokura (p. 044 7182 147, sähköposti
mikko.sokura@kuopio.fi)

Kuva: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *