Hoiva Uutiset

Joka kolmas työssäkäyvä huolehtii läheisestään ansiotyön ohessa

Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 eli 14.-20.3.2022 Suomen Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.

Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa. Työssäkäyvän elämäntilanne voi olla joskus hyvin kuormittava. Näissä tilanteissa työntekijän tueksi tarvitaan järjestelyjä yksityiselämässä sekä työpaikalla.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 12 prosenttia yrityksistä on määritellyt periaatteet, miten työntekijä voi käyttää työaikaansa läheistensä omaishoitoon. Edelläkävijäyrityksissä on keskimääräistä enemmän joustoja. Niissä kehitetään uusia tapoja tukea ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamista.

Edistyksellinen työnantaja on omaishoitoystävällinen

Omaishoitoystävällinen kulttuuri edistää työyhteisöjen hyvinvointia, työnantajamielikuvaa ja tuottavuutta. Työyhteisö, jossa omasta hoivavastuusta voi keskustella avoimesti ja luottaa, että arkea helpottava ratkaisu löytyy työnantajan kanssa, on kaikkien etu.

Omaishoitajaliiton uusi Työ ja omaishoito -tietopankki, antaa konkreettisia ohjeita ja neuvoja omaishoitajaystävällisen työpaikan kehittämiseksi.

Omaishoitoliitto esittää, että omaishoitoon ja työelämään liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä, koska se on aikaansa jäljessä.

Tarvitsemme uudenlaisia ratkaisuja työikäisille omaishoitajille kuten lapsiperheille on jo olemassa vakiintuneita käytäntöjä perhe-elämän yhteensovittamiseen. Päättäjien olisi aika tunnustaa omaishoitajien merkitys hoivan kokonaisuudessa ja tukea heitä arvokkaassa työssään. On aika päivittää Suomen omaishoidon malli, täjdentää Omaishoitajaliitto.

Omaishoidon ja työelämän yhteensovittamisen seminaari 18.3.

Teemaviikon päättää perjantaina 18.3. klo 8.30–10 järjestettävä Rahkeet riittämään – suuntia omaishoidon ja työelämän yhteensovittamiseen -seminaari, jossa keskeiset päättäjät, virkamiehet sekä asiantuntijat linjaavat poikkihallinnollisesti omaishoidon kehittämistä ja lainsäädännön uudistustarpeita. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén, työministeri Tuula Haatainen ja valtiosihteeri Maria Kaisa Aula.

Seminaari on suunnattu etenkin kansanedustajille ja virkamiehille, joiden tehtäviin kuuluu omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisen edistäminen, mutta kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet voivat seurata seminaaria verkossa.

Ohjelma löytyy liiton verkkosivuilta omaishoitajat.fi > Tapahtumat > Rahkeet riittämään -seminaari. Samalla sivulla julkaistaan linkki seminaarin verkkolähetykseen 15 minuuttia ennen lähetystä. Nauhoite on katsottavissa seminaarin jälkeen.

Lisätietoja:

Matti Mäkelä, projektipäällikkö, Omaishoitajaliitto, p. 040 709 4922,
matti.makela@omaishoitajat.fi

Sari Tervonen, toiminnanjohtaja, Omaishoitajaliitto, p. 050 3684 554, sari.tervonen@omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry
p. 020 7806 500
http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *