Julkishallinto Kumppanit

Kuopion Hyvisviesti 3.2022

Hyvisviesti kokoaa tietoa Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen toiminnasta. Se lähetetään kerran kuukaudessa ensimmäisellä viikolla kaupungin avustuslomakkeessa yhdistysten ilmoittamiin sähköpostiosoitteisiin sekä muille yhteistyökumppaneille. Hyvisviestiä saa välittää eteenpäin. Hyvisviestin voi tilata osoitteesta nina.venalainen@kuopio.fi

Kansalaistoiminnan palvelut on myös Facebookissa, tykkää meistä ja kutsu ystäviä.

Seuraava uutiskirje julkaistaan 6.4.2022

Sisällysluettelo

 1. Meidän Kuopio -festivaali
 2. Kulttuurikahvila 60+
 3. Vaikuta liikkumisympäristöihin -kysely
 4. Leader rahoitusmahdollisuudet -etäinfo
 5. Ilolla -hanke koulutuspäivä
 6. Räsä-Ukon laturetki
 7. Esiintyjäksi Kuopio tanssii ja soi -festivaaleille
 8. Vapaaehtoistoiminta nyt ja tulevaisuudessa -seminaari
 9. Kansalaisopisto tiedottaa
 10. SnellmanEdu tiedottaa
 11. Asukastoiminta tiedottaa

1. Meidän Kuopio -festivaali 13. – 28.8.2022.

Elokuisen Meidän Kuopio -festivaalin 13.-28.8. 2022 suunnittelu on jo alkanut, tulkaa mukaan järjestämään tapahtumia!

Tuotantotukea saatavissa

Meidän Kuopio -festivaalin tapahtumien tuotantoon on mahdollista saada tuotantotukea. Sitä voi hakea sähköisellä lomakkeella, joka löytyy täältä. Hakemuksen voi jo jättää ja se kannattaa tehdä ajoissa ja viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Ensimmäiset tuotantotukihakemukset käsitellään jo maaliskuun lopulla. Tuotantotuen määrä on 100-600€/tapahtuma tai tapahtumasarja. Kaupunginosatapahtumat voivat tänä vuonna hakea tukea 600-1000€. Tuotantotuen saanti edellyttää, että tapahtuma toteutuu festivaalin ajankohtana. Tuotantotukea jaetaan olemassa olevan budjetin mukaisesti tapahtumille, jotka täyttävät tapahtumille määritellyt kriteerit. Kaikki hakijat eivät automaattisesti voi saada tuotantotukea. Tuotantotuesta päättää hakemusten perusteella Kansalaistoiminnan palvelut.

Kuopion seinä

Tapahtumia voi laittaa jo sitä mukaa Kuopion seinälle kun ne varmistuvat. Kuitenkin viimeistään 31.7. Tapahtumaportaali (kuopionseina.fi)

Mikäli tarvitset tunnukset seinälle, ne voi luoda kohdasta Kirjaudu sisään. Ilmoituksen voi jättää myös ilman tunnuksia.

Meidän Kuopio -festivaalin Facebook-sivut

Facebook-sivuillamme on aina ajankohtainen tieto festivaalista. Käy tykkäämässä sivuista! Tykkäämällä ja jakamalla postauksia varmistetaan mahdollisimman laaja näkyvyys festivaalille.

Meidän Kuopio JOUKKORAHOITUS -info

Meidän Kuopio JOUKKORAHOITUS -info järjestetään torstaina 31.3. klo 17-18.30 Teamsissa. Webinaarissa annetaan tietoa Meidän Kuopio -joukkorahoituksesta, Mesenaatti.me -palvelusta ja kampanjan tekemisestä. Mukana on Wanhan Haapaniemen kirpputori ja ravintolapäivä -tapahtuman kokemuksia viime vuodelta sekä Mesenaatti.me palvelun esittely.

Ilmoittautuminen webinaariin tästä linkistä. Tule kuuntelemaan mitä on joukkorahoitus ja miten se toimii! Tilaisuus tallennetaan ja sen voi pyytää katsottavaksi jälkeenpäin nina.venalainen@kuopio.fi

Meidän Kuopio infot

Mikäli et päässyt mukaan helmikuussa järjestettyihin infoihin, niin pyydä materiaalit ja tallenne katsottavaksi festivaalin tuottajalta nina.venalainen@kuopio.fi

2. Kulttuuri 60+ -kahvila

Kulttuurikahvila 60+ on seniori-ikäisten kohtaamis- ja keskustelupaikka kulttuuriaiheiden äärellä. Vapaa pääsy! Paikkana on Kantti, Kuopion museon monitoimitila. Kevään kokoontumisia:

Ke 16.3. klo 13-14.30 RIISA – SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKOMUSEO

RIISAn palveluita esittelemässä ja ortodoksisen kirkon kulttuuriperinnöstä kertomassa museoassistentti Riikka Laakkonen.

Ke 13.4. klo 13-14.30 KAUPUNGINOSAHISTORIA

Kuopion kaupungin keskustan historiasta kertomassa FM Nina Pelli.

Ke 11.5. klo 13-14.30 OMAEHTOINEN HARRASTAMINEN

Vieraana Sointuvat-ryhmä: Seija Hämäläinen, runoilija, Leena Raveikko, runoilija, Paula Salosaari, sello, Maija Väänänen, piano, Marja Leena Paatsola, huilu.

Lisäksi teemoihin liittyvää kirjavinkkausta: Kuopion kaupunginkirjasto.

Lisätietoja: kulttuurisuunnittelija p. 044 7182 469, kirsi.ronkko(at)kuopio.fi

3. Vaikuta liikkumisympäristöihin -kysely 6.3.2022 asti

aikuta liikkumisympäristöihin – vastaa Liikkuva Kuopio -asukaskyselyyn 6.3.2022 asti

Kuopiossa on käynnistetty Liikkuva Kuopio -toimenpideohjelman teko, jonka avulla määritellään, mitä Kuopiossa tehdään tulevaisuudessa, jotta Kuopiossa olisi kaikille mieluisia mahdollisuuksia liikkua. Osana ohjelman laatimista asukkaat, lapset ja nuoret, yhdistykset, päättäjät sekä liikunta-alan yrittäjät halutaan ottaa mukaan liikkumisympäristöjen kehittämiseen Kuopiossa. Sähköisten Liikkuva Kuopio -kyselyiden avulla kartoitetaan 21.2.-6.3.2022, millaisia liikkumisolosuhteita ja -ympäristöjä Kuopion tulisi tarjota ja kehittää tulevien vuosien aikana.

Kyselyyn voi osallistua verkossa. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme Liikkuva Kuopio -vuosiranneketta, jotka oikeuttavat Kuntolaakson ja Lippumäen uimahallien ja niiden kuntosalien sekä Kuopio-hallin kuntosalin ja juoksurata-alueiden rajattomaan käyttöön. Kysely avautuu 21.2.2021 ja vastausaikaa on 6.3.2021 asti. Järjestökohtainen kysely on lähetetty erikseen.

Linkki Liikkuva Kuopio -asukaskyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/ S/7DB74FA2B2CEE606

4. Leader -rahoitusmahdollisuudet – etäinfo 30.3.2022

5. Ilolla-hankkeen 2022 koulutuspäivä 9.4.

6. Räsä-Ukon laturetki 5.-6.3.

7. Esiintyjiä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille 15.–21.6.2022

Tule esiintymään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille  Torilla ja ELO-Forumissa kohdataan jälleen tanssin merkeissä!

Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumat Kauppatorilla sekä Musiikkikeskuksen Valohallissa ovat kesän muistettavimpia hetkiä monille festivaalivieraille. Näihin tapahtumiin yleisöllä on vapaa pääsy ja ne keräävät vuosittain tuhansia katsojia.

Monipuolisen ohjelman näillä esiintymisareenoilla muodostavat lukuisat tanssin, musiikin ja näyttämötaidealan harrastajat ja -opiskelijat.

HAE MUKAAN esiintyjäksi toriohjelmaan ja ELO-Forumiin ja tehdään yhdessä unohtumaton festariviikko. Hakulomake löytyy TÄSTÄ

Lisätietoja: Maija Parviainen, production@kuopiodancefestival.fi, p. 050 322 5220

8. Vapaaehtoistoiminta nyt ja tulevaisuudessa -seminaari 7.4.

Tule tapaamaan livenä muita vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreita Kuopioon 7.4 klo 12-15:30! Seminaari on ilmainen. Mahdollinen majoitus omakustanteinen.

Tapahtumasivu ilmoittautumislinkkeineen: https://kansalaisareena.fi/tapahtumat/ vapaaehtoistoiminta-nyt-ja-tulevaisuudessa/? fbclid=IwAR3vccgYDXDWdUId6pB6ShmZfwhcS_ATr2wzF1a6f_JnVk-NUL5lhNawnHU

Seminaarin ohjelma:

12–12.10 Tervetuloa

12.10-12.30 Vapaaehtoisuus muuttuvassa toimintaympäristössä

Yhdessä tekeminen ja auttaminen vahvistaa yhteiskunnallista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, lisää sukupolvien ja eri ryhmien välistä kanssakäymistä sekä vähentää yksinäisyyttä. Merkittävästä roolistaan huolimatta vapaaehtoistoimijoilla on kasvavia haasteita löytää uusia jäseniä ikääntyvien aktiivien tilalle. Tähän vaikuttavat monet syyt ihmisten ajankäytön muutoksista ja kaupungistumisesta väestön ikääntymiseen ja monimuotoistumiseen. Kiinnostus auttamiseen ei ole kadonnut minnekään, mutta se on muuttanut muotoaan. Oikeusministeriön Vapaa!-Fri! –hanke on kartoittanut vapaaehtoistoiminnan kentällä käynnissä olevaa murrosta ja sen juurisyitä.

Sini Lahdenperä, hankepäällikkö, Vapaa!-Fri! -hanke, Oikeusministeriö

12.30-12.50 Some-ajan viestintä: heitä painotuotteet roskikseen – keskustele ja heittäydy rohkeasti mukaan!

Moni järjestö tavoittelee toimintaansa mukaan nuoria. Mistä ja miten nuoret tavoittaa? Millaisia viestinnän ja osallistamisen keinoja voi käyttää? Pitääkö tässä alkaa hassuja tansseja tanssimaan? Tässä puheenvuorossa käydään lyhyesti läpi erilaisia viestintäkeinoja ja -kanavia sekä niiden toimintamalleja. Iltapäivän työpajassa jatketaan teeman työstämistä ideoista konkretiaan.

Jenni Rissanen, Paju Consulting Oy

12.50-13.25 Iloa vapaaehtoisuudesta – paneelikeskustelu

Mikä houkuttelee tekemään vapaaehtoistoimintaa? Miten innostetaan lisää toimijoita mukaan? Paneelikeskustelussa kuulemme neljän vapaaehtoistoiminnassa mukana olevan henkilön näkemyksiä vapaaehtoistoiminnasta.

13.30-14 Kahvitauko

14-15.30 Ideat käyttöön – työpaja työskentelyä

Ilmoittautuminen 23.3.2022 mennessä. Seminaariin mahtuu mukaan 80 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli olet ilmoittautunut, etkä pääse osallistumaan, ilmoita siitä välittömästä lähettämällä viesti osoitteeseen sini.nuutinen@kansalaisareena.fi.

Lisätiedot: Pinja Nieminen, pinja.nieminen@kansalaisareena.fi, p. 050 66627

9. Kuopion kansalaisopisto tiedottaa: Oppia ja onnistumisia – hyvän mielen eväitä

Kuopion kansalaisopisto on juuri sinun opistosi. Meillä on kursseja ja toimintaa niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille ja senioreille. Lähiopetuksen lisäksi meillä on myös verkkokursseja ja etäopetusta, joihin voit osallistua mistä vain. Edullisten kurssien ohella järjestämme myös tapahtumia ja ilmaisluentoja mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista. Tule mukaan oppimaan uusia taitoja, kertaamaan jo opittua ja lisäämään omaa sekä läheistesi hyvinvointia.

Koronarajoitukset ovat poistuneet Pohjois-Savosta. Itä-Suomen aluehallintovirasto poisti 15.2.2022 yleisötilaisuuksien henkilömäärää koskevat rajoituspäätökset. Myös tilojen terveysturvallista käyttöä koskevat velvoitteet ovat päättyneet. Epidemia ei kuitenkaan ole vielä ohi. Turvavälit, hyvä hygienia ja kasvomaskin käyttö ovat edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä myös kansalaisopistolla.

Talviloma on viikolla 10, 7.-13.3.2022. Lomaviikolla ei pääsääntöisesti ole opetusta ja asiakas- ja puhelinpalvelumme ovat myös kiinni talviloman ajan.

Katso aukioloajat kansalaisopisto.kuopio.fi/ota yhteyttä

Ilmoittautuminen ja kurssit ovat jatkuvasti avoinna opistopalvelu.fi/kuopio

Kurssilaskutus alkaa maaliskuussa. Olemme viivästyttäneet kurssilaskutusta, aloitamme laskutuksen ti 15.3.2022. Lue lisää maksuista ja alennuksista kansalaisopisto.kuopio.fi/info/ilmoittautumis-ja-perumiskaytannot

Ajankohtaisia kursseja

Vielä ehdit hyvin mukaan kevään lyhytkursseille. Tutustu ajankohtaisiin, uusiin ja maksuttomiin kursseihin katsomalla kurssinostot netissä, opistopalvelut.fi/kuopio

Ilmaisluennot

Kaikille avoimet luennot ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Poikkeuksena ovat luennolle osallistuvat etäryhmät, joiden on ennakkoilmoittauduttava asiakaspalveluun. Etäryhmien ilmoittautumisissa pyydämme huomioimaan maksuttoman peruutusajan, joka on 6 vrk ennen ko. luentoa. Luentojen ajantasaiset tiedot ovat aina avoinna netissä, opistopalvelut/kuopio.fi

Osasta luennoista on katsottavissa videotallenne, peda.net/kuopio/kansalaisopisto

Uniapneaepäily? Kaikki irti kotimittauksesta!: Ti 15.3. klo 18.30–20

Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio

Samanaikainen etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio ja videotallenne.

Väitöskirjatutkija, DI Laura Kalevo

Uniapnea todetaan useimmiten kotona tehtävän suppean unitutkimuksen perusteella, vaikka sen diagnostinen tarkkuus ei olekaan yhtä hyvä kuin sairaalassa tehtävä laaja unipolygrafia. Itä-Suomen yliopiston unitutkimusryhmä on kehittänyt kotimittaukseen uudenlaisen elektrodipannan, jonka avulla laajan unipolygrafian hyödyt saadaan myös kotona tehtävästä unitutkimuksesta. Tervetuloa kuuntelemaan tutkimuksen uusimmat tuulet!

Yhteistyössä Savon Sydänpiiri ry, Kuopion Seudun hengitysyhdistys ja Kuopion Hengityssäätiö.

Japanin kulttuuriluentosarja 3. osa. Japanilainen ruokakulttuuri ja hääperinne: La 19.3. klo 13–15

Puistokartano, B059 Opistosali, Puistokatu 20, Kuopio

Suvi Ilvonen, FM

Etäluento https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio

Mahdollisuus seurata luentoa Puistokartanon opistosalista yhdessä toisten kanssa.

Japanilainen ruoka eli ”WASHOKU” hyväksyttiin 2013 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tule tutustumaan, mitä saloja japanilainen silmiä ja makuhermoja hivelevä ruokakulttuuri pitää sisällään! Luennolla käydään myös läpi japanilaisia hyvän käytöksen ruokatapoja.

Naimisiinmeno on Japanissa perinteisesti ollut enemmänkin sopimus kahden suvun kuin kahden yksilön välillä. Itse japanilainen hääjuhlakin on massiivinen tapahtuma, joka poikkeaa monilta osin suomalaisista häistä. Tule tutustumaan, millaisia perinteisiä tapoja naimisiin menon ympärille liittyy ja mitä kaikkea näyttävään hääjuhlaan Japanissa sisältyy. Ei videotallennetta.

Mielihyvää musiikista, UUSI LUENTO!: to 24.3.2022 klo 18–19.30

Kuopion kaupungintalo, juhlasali, Tulliportinkatu 31, Kuopio

Veikko Ahvenainen

Kuopiossa 9-vuotiaana uransa aloittanut harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen kertoo elämästään, joka vienyt hänet maailman konserttilavoille ja levytysstudioihin. Luento sisältää mielenkiintoista kuultavaa myös nuorille musiikin harrastajille. Ei etäluentoa. Ei videotallennetta. Ilmaistapahtuma

Valtakunnallinen Aivoviikko 14.-20.3.2022

Valtakunnallista Aivoviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla: Ajattele aivojasi – mieti muistiasi. Myös Kuopion kansalaisopisto on mukana viikon toiminnoissa monilla kaikille avoimilla ilmaistapahtumilla. Osallistu päivittäisiin tapahtumiin Kuopion Puistokartanossa, Puistokatu 20. Tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua. Tulethan sinäkin mukaan!

Tutustu lisää https://opistopalvelut.fi/kuopio/course.php?l=fi&t=24371

Aivoterveydeksi! sivusto Aivoviikolla 14.-20.3.

Avoinna ma-su 14.-20.3.. Verkkoalusta, Peda.net https://bit.ly/kkoaivoviikko22

Sivustolla on materiaalia ja aineistoa kaikenikäisille aivojen vaalimiseen ja aktivointiin.

Ma 14.3.

klo 12.30-13.30, Muistijooga, Metsäluokka, Puistokartano

Ti 15.3.

klo 12.30-13.30 Aivotreenit, Metsäluokka, Puistokartano

klo 12-15 Walk in kudonta yhteisloimeen, Kudonta, Puistokartano

klo 18.30-20 Yleisöluento: Uniapneaepäily? Kaikki irti kotimittauksesta! Opistosali, Puistokartano, samanaikainen etäluento ja videotallenne.

Liity luennolle: https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio

Ke 16.3.

klo 13-14 Aikuisten päiväunet, Metsäluokka, Puistokartano

klo 12-15 Walk in kudonta yhteisloimeen, Kudonta, Puistokartano

To 17.3.

klo 12-15 Walk in kudonta yhteisloimeen, Kudonta, Puistokartano

klo 14-15 Aivotreenit, Metsäluokka, Puistokartano

klo 15.30-16.30 Muistijooga, Metsäluokka, Puistokartano

Pe 18.3.

klo 12-13 Aivotreeni älylaitteella, Opistosali, Puistokartano

La 19.3.

klo 13-15 Etäluento Japanin kulttuuriluentosarja 3. osa, Japanilainen ruokakulttuuri ja japanilaiset häät. Luentoa voi kuunnella myös Puistokartanon Opistosalissa.

Liity luennolle: https://kol.adobeconnect.com/luentokuopio

kansalaisopisto.kuopio.fi ja Facebook, Instagram, YouTube sekä Blogi

10. Snellman Edu tiedottaa

aliskuussa otamme varaslähdön kesään ja julkaisemme sekä kesän kurssit, koulutukset, että Lasten yliopiston leirit (Kuopiossa ja Iisalmessa)! Seuraathan meitä sosiaalisessa mediassa ja tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon ensimmäisenä: snellmanedu.fi/tilaa-uutiskirje

Kehitämme tänä vuonna pandemian vuoksi tauolla ollutta Ikääntyvien yliopisto -toimintaa ja suunnittelemme syksylle monipuolista sisältöjä, kuten opintopiirejä ja tapahtumia. Julkaisimme juuri kyselyn, jonka avulla tiedustelemme toiveita ja kiinnostuksen kohteita. Kaikki vastaukset ovat tärkeitä ja pääset vaikuttamaan! Kysely on avoinna 23.3. saakka: www.forms.office.com/r/CRBbA3Mese Huom. Ikääntyvien yliopisto -toiminta on kaikille avointa!

Maksuttomia tapahtumia keväällä

Studia Generalia: Hyvinvointi ekologisena kysymyksenä -etäluentosarja starttaa 11.4. Kuudella luennolla syvennytään kestävään hyvinvointiin. Katso lisätietoa sisällöstä: www.snellmanedu.fi/tuote/studia-generalia-hyvinvointi-ekologisena-kysymyksena

11. Asukastoiminta tiedottaa

Länsi-Puijon asukastilassa jälleen perjantaisin bingoa alkaen klo 10. Lisätietoja: Lähiötyöntekijä, Pirkko-Liisa Lehtonen, p. 044 7182417, email: pirkko-liisa.lehtonen@kuopio.fi

Särkiniemen asukastila (Särkiniementie 4)

Ikäneuvolat Savonia- ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijat. Hammas- ja suuhygienia asiakkaiden toiveena opiskelijoilta.

ti 8.3. klo 9-12

ke 16.3 klo 9-12

ke 30.3 klo 9-12

ke 13.4 klo 9-12

Lisätietoja: Tuula Kaikkonen, Lähiötyöntekijä, p. 044 7182823, tuula.kaikkonen@kuopio.fi

Kuva: Hyvisforum.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *