Artikkelit Terveys

Runsas television katselu lisää laskimotukosten riskiä

Runsas television katselu on tuoreen meta-analyysin perusteella yhteydessä merkittävästi suurentuneeseen laskimotukosten riskiin. Tutkijat muistuttavatkin, että tuntikausien yhtäjaksoista paikallaan oloa tulisi välttää ja ruudun äärestä kannattaisi nousta usein jaloittelemaan. Television ääressä päivittäin neljä tuntia tai enemmän viettävillä oli 35 prosenttia suurempi riski saada laskimotukos kuin niillä, jotka katsoivat televisiota alle 2,5 tuntia päivässä.

Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi käsitti kolme väestöpohjaista seurantatutkimusta, joissa oli yhteensä yli 131 400 pääosin keski-ikäistä osallistujaa USA:sta ja Japanista. Televisionkatselun tottumuksia selvitettiin kyselyillä. Todetut laskimotukokset kartoitettiin 5–20 vuoden seurannassa.

Tulokset julkaistiin tuoreessa European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä ja Euroopan kardiologiyhdistys julkaisi niistä myös tiedotteen.

Runsaasti eli yli neljä tuntia päivässä televisiota katsovilla oli tulosten mukaan 35 prosenttia eli yli kolmannes suurempi riski saada laskimotukos kuin alle 2,5 tuntia päivässä katsovilla. Runsaan television katselun yhteys tukosriskiin oli riippumaton muista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, painoindeksistä tai liikunnan määrästä.

Liikunta ei täysin kompensoi riskiä

Säännöllisellä liikunnalla on muissa seurantatutkimuksissa havaittu yhteys pienempään laskimotukosten riskiin.

– Näiden tulosten perusteella näyttäisi kuitenkin, ettei liian runsaaseen ruutuaikaan liittyvää tukosriskiä voi täysin kompensoida harrastamalla liikuntaa muuna aikana, toteaa Itä-Suomen yliopiston sisätautien professori Jari Laukkanen. Hän toteutti meta-analyysin kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa.

Pitkään jatkuvaa paikallaanoloa pidetään laskimotukosten riskitekijänä. Television ääressä voi myös helposti jämähtää verenkiertoa haittaavaan asentoon. Tutkijoiden mukaan television ääressä istumista tai muuta vastaavanlaista paikallaanoloa kannattaakin tauottaa nousemalla esimerkiksi puolen tunnin välein jaloittelemaan ja venyttelemään.

Keuhkoveritulpan riski laskimotukoksesta

Laskimotukoksia eli laskimoveritulppia syntyy tyypillisesti alaraajojen syviin laskimoihin. Laskimotukoksen vaarallisin seuraus voi olla keuhkoveritulppa, joka syntyy verihyytymän kulkeutuessa verenkierron mukana keuhkoihin.

Lisätietoja: Professori Jari Laukkanen, Itä-Suomen yliopisto,

Setor K Kunutsor, Richard S Dey, Jari A Laukkanen, Television viewing and venous thrombo-embolism: a systematic review and meta-analysis, European Journal of Preventive Cardiology, 2022;, zwab220.

Hyvisforumin toimitus

Tämä tutkimus on varteenotettavaa ja varoittavaa tietoa pitkäaikaisen istumisen ja paikallaan olon riskeistä – eikä vain TV:n katselijoille vaan myös esimerkiksi tietokoneen tai työpöydän ääressä pidempään istuville sekä matkustajille. Venyttelytauko ja liikunta on tärkeää esimerkiksi ainakin tunnin välein ja istuessakin kannattaa vetristellä jäseniä. Myös ergonomiasta on syytä pitää huolta!

Kuva: PixabayVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *