POSOTE20 Uutiset

POSOTE20-hanke loi perustukset sote-uudistukselle Pohjois-Savossa

Sote-rakenneuudistuksen POSOTE20-hanke päättyi viime vuoden 2021 lopussa. Sen tavoitteena oli sote-uudistuksen vapaaehtoinen esivalmistelu. Se toteutettiin hyvässä yhteistyössä koko Pohjois-Savon alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama sote-rakenneuudistuksen POSOTE20-hanke päättyi vuoden 2021 loppuun. Hankkeen yhtenä tavoitteena oli varmistaa hyvinvointialueen toimeenpanon käynnistyminen heti sote-uudistuksen valtakunnallisen lainsäädäntötyön valmistuttua. Hanke toteutettiin hyvässä yhteistyössä kaikkien Pohjois-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon nykyjärjestäjien sekä pelastuslaitoksen kanssa. Pohjois-Savon liitto toimi hankehallinnoijana.

Pohjois-Savon maakuntahallitus kävi kokouksessaan 31.1.2022 läpi hankkeen tuloksia.

– Sote-rakenneuudistus -hanke toteutettiin koronan mukanaan tuomista haasteista huolimatta Pohjois-Savossa onnistuneesti ja hyvässä yhteistyössä. Tämä kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimijoiden kyvystä ja valmiudesta muutokseen, toteaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä.

Vapaaehtoinen alueellinen valmistelu toi nykyjärjestäjät yhteen

Hankkeessa tehdyn esivalmistelutyön myötä Pohjois-Savon väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) työskentely voitiin aloittaa välittömästi lakien hyväksymisen jälkeen. Valmisteluelin pystyy hyödyntämään esivalmistelussa tehtyjä projektisuunnitelmia ja työpapereita muun muassa henkilöstön ja sopimusten siirrosta, talouden ja palveluiden valmistelusta sekä osallisuusohjelmasta ja järjestöyhteistyöstä.

Yli 150 asiantuntijaa Pohjois-Savon eri sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen nykyorganisaatioista osallistui vapaaehtoiseen alueelliseen esivalmisteluun koko Pohjois-Savosta.

– Vapaaehtoinen esivalmistelu toi Pohjois-Savon toimijat laajasti yhteen uudistuksessa. Tämä oli osoitus valmiudesta aloittaa uudistuksen toimeenpano heti lakien hyväksymisen jälkeen. Kiitän kaikkia hankkeeseen osallistuneita arvokkaasta työpanoksesta, sanoo hankejohtaja Jussi Lampi

Hanketyö siirtyi uuden hyvinvointialueen hyödynnettäväksi

Sote-uudistuksen vapaaehtoisen alueellisen esivalmistelun lisäksi hanke käsitti tiedolla johtamiseen ja digitalisaatioon liittyviä maakunnallisia kehittämistoimia. Hankkeessa pilotoitiin myös maakuntarajat ylittävä lasten, nuorten ja perheiden osaamis- sekä tukikeskuskonsepti.

– Lakien hyväksymisen jälkeen on ollut mahdollista hyödyntää kaikkea hankkeessa tehtyä työtä suoraan uuden hyvinvointialueen toimeenpanossa sekä muutoksen ja jatkohankkeiden suunnittelussa, toteaa hankejohtaja Jussi Lampi.

POSOTE20 hanke koostuu kahdesta sosiaali- ja terveydenhuollon laajasta kehittämishankkeesta: Sote-rakenneuudistus ja Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelma. Hankkeita rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö. Sote-rakenneuudistus -hanke päättyi vuoden 2021 loppuun, mutta Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelma jatkuu vuoden 2023 loppuun.

Lisätietoja: Jussi Lampi, hankejohtaja, POSOTE20 -hanke/Pohjois-Savon liitto, jussi.lampi@pohjois-savo.fi, p. 044 7142631

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *