Vuoden lähestyessä loppuaan moni miettii, mitä siitä jää päällimmäisenä mieleen ja muistoihin, tapahtuiko jotakin erikoista, oliko vuosi hyvä vai huono? Vuoden 2021 pääteemaksi olisi helppo nimetä edellisvuoden tapaan kuusikirjaiminen k:lla alkava sana, joka on tullut ikävän tutuksi liki joka päivältä. Mutta toivottavasti itsekullekin löytyy kuitenkin muuta positiivisempaa kuluneen vuoden teemaksi!
Hyvisforum-verkkojulkaisu on seurannut päivittäin hyvinvointiin liittyviä uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja muita asioita laajalla skaalalla. Valitettavasti k:lla alkava sana on vallannut Hyvisforumissakin palstatilaa kasvavasti vuoden loppua kohti lukuisten ja synkkenevien viranomaistiedotteiden vuoksi, vaikka kesällä tilanne näytti jo toiveikkaalta.
Kukaan ei tiedä, mitä ensi vuosi tuo tässä kamppailussa. Toivottavasti ei enää huonompia uutisia, ja vitsaus alkaisi tavalla tai toisella hellittää otettaan. Henkisesti on kuitenkin varauduttava, ettei se katoa ainakaan näiden lumien aikana. Silti ei pidä väsyä eikä turhautua suojaustoimenpiteissä vaan on jatkettava niitä terästäytyen. Tähän kuuluu oman immuniteetin kohentaminen elintapoja kuten ravintoa, liikuntaa, unta ja stressintorjuntaa parantamalla. Niillä on laajempaakin vaikutusta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Eikä unohdeta hyvien ihmissuhteiden merkitystä yksinäisyyden sekä syrjäytymisen torjunnassa.
Elimistön tilaa voi testata esimerkiksi kohtuuhintaisilla, ilman lääkärin määräystäkin tehtävillä verikokeilla. Ne voivat antaa tärkeää tietoa terveyden raja-arvot ylittävien vinoutumien korjaamiseksi ajoissa ennen hoitoa vaativia ongelmia. Pandemiatkin on parempi kohdata terveempänä ja hyvässä kunnossa.
Entä mitä muuta hyvinvointiasiaa voi kuluneelta vuodelta tallettaa mieleen? Ehkäpä pohjoissavolaisten hyvinvointia koskevia tutkimuksia? Niissä on hyvää mutta myös huolestuttavia tietoja lasten ja nuorten henkisen tilan sekä fyysisen kunnon heikkenemisestä. Mielenterveydessä Pohjois-Savo on maan synkintä aluetta ja eräissä muissakin pahoinvointiongelmissa lähellä sitä.
Onneksi loppuvuodesta tuli hyviä uutisia kuten nuoremman väen mielenterveyden kohentamiseen tähtäävä kymmenvuotinen Hyvällä mielellä -hanke, Kuopion ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin voimien yhdistäminen sekä lisähenkilöstön palkkaaminen purkamaan hurjia asiakasjonoja. Lisäksi Kuopio on luvannut vastata terveydenhoitopalvelujaan koskeviin palautteisiin lähes vuoden hiljaiselon jälkeen, osin takautuvasti. Kuopion hoitotakuukatsauksessakin on epäkohtia korjautunut.
Maakuntalaisten hyvinvoinnin epäkohtien korjaaminen on otettava keskeiseksi tavoitteeksi ensi vuonna aluevaalien vauhdittamana etenevässä historiallisessa sote-uudistuksessa. Siinä on tärkeää kanavoida myös järjestöille ja vapaaehtoisille voimavaroja eikä terveesti toimivia yrityksiäkään pidä syrjiä. Ja äänestää kannattaa kaikkien, erityisesti vielä julkisten sote-palvelujen käyttäjien.
Pohjois-Savolla on pitkä matka kohti hyvinvoinnin esimerkkimaakuntaa ja Kuopiolla hyvinvoinnin pääkaupunkia. Mutta tavoite voi lähestyä, jos selvitetään epäkohtien todelliset syyt ja pureudutaan riittävin voimavaroin niiden poistamiseen. Se on hyvä keino väestökadonkin torjumiseen.
Pohjois-Karjala järjesti kuluneena vuotena maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tempauksen, jossa yllytettiin kertomaan julkisesti hyvistä teoista. Niitä tuli yli tuplasti tavoitellun 300:n. Olisiko tässä hyvä malli ja haaste pohjoissavolaisille tempaista samalla tapaa ja vähintään tuhanteen hyvään tekoon yltäen? Hyvää syntyy nimittäin tehokkaammin tekemällä kuin toivomalla! Kuka ottaa kopin ideasta?
Hyvisforumin puolesta hyvää ja parempaa uutta vuotta 2022 toivottaen
Ilpo Lommi, Hyvisforumin päätoimittaja ja tuottaja
Kuva: Ilpo Lommi
One Reply to “Mistä vuosi 2021 jää mieleen?”