Ensi vuoden 2022 alussa SavoGrow-kuntien alueella käynnistyy verkostomaisen kasvatus- ja perheneuvontapalvelun kokeilu. Kokeilun tavoitteena on, että kaikki alueen lapset, nuoret ja perheet saavat tasalaatuisia ja oikea-aikaisia matalan kynnyksen kasvatus- ja perheneuvonnan palveluja.
SavoGrown-alueeseen kuuluvat Pielavesi, Keitele, Tervo, Vesanto, Suonenjoki ja Rautalampi. Terveydenhuollon puolelta Kysterin Nilakan palvelualue ja Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä ovat myös kokeilun yhteistyöverkostossa mukana.
Uusi tapa toteuttaa palveluja väljään asutulla alueella
SavoGrow-alueen kunnissa on käynnissä sote-johtamisen pilotti, joka on osa maakunnallisen sosiaali- ja terveystoimen POSOTE20-rakenneuudistushanketta. Tarkoituksena on kehittää ja testata verkostojohtamisen mallia toisistaan kaukana olevissa alueen kunnissa väljään asutulla alueella. POSOTE20-rakenneuudistushanke päättyy vuoden 2021 loppuun. Verkostomaisen kasvatus- ja perheneuvonnan kokeilu toteutetaan ja rahoitetaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen puitteissa.
Pilotin kohteeksi on valikoitunut kasvatus- ja perheneuvonta. Tarkoituksena on vahvistaa kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen tukea vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutukseen. Kokeiluhankkeen tavoitteena on tukea tulevaa Pohjois-Savon hyvinvointialuetta verkostomaisesti johdetun toimintamallin luomisessa niin, että siinä tuotetaan kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, tasavertaisesti ja oikea-aikaisesti.
Yksi yhteydenottonumero ja yhtenäinen ammattilaisverkosto helpottavat palveluun pääsyä
Kokeilussa mukana olevissa kunnissa käyttöön otetaan myös yksi yhteydenottonumero, missä selvitetään asiakkaalle parhaiten sopiva palvelu ja ohjataan hänet sen piiriin. Tiivistyvän yhteistyön myötä koko verkoston resurssit ja osaaminen ovat tarvittaessa asiakkaille helpommin käytettävissä. Samalla palveluihin pääsy pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi.
Tähän asti alueen kunnat ovat järjestäneet kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut omana toimintanaan, vastuukuntaperiaatteella tai ostopalveluna. Palvelujen piiriin pääsy ja niiden sisältö ovat vaihdelleet asuinkunnasta riippuen. Erityisesti pienissä kunnissa haasteena on, että avoimiin työpaikkoihin ei ole saatu hakijoita. Se on lisännyt ostopalvelujen tarvetta ja siten kustannuksia.
Verkostomallissa ei kuitenkaan lähetetä asiakkaita säästösyistä kunnasta toiseen – sinne, missä tekijöitä on. Erityisosaamista vaativissa tapauksissa olemassa olevia resursseja voidaan hyödyntää verkoston sisällä yli kuntarajojen.
Lisätietoja:
Anne-Leena Pellikka, projektipäällikkö, POSOTE20 Rakenneuudistus / SavoGrow Sote-johtamisen pilotti, anne-leena.pellikka@pielavesi.fi, p. 040 6656338