Kaupalliset tiedotteet Terveys Uutiset

Miten istutaan selkä kuntoon?

Istuminen pitkään paikallaan huonossa ryhdissä altistaa selkävaivoille ja ajan mittaan jopa -sairauksille. Tämä on syytä ottaa huomioon esimerkiksi toimistotyössä ja opiskelussa. Ongelmaan on kuitenkin löydettävissä apua ja helpotusta istuenkin. Seisomaryhtinen istuminen keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla poistaa viisi perinteisen istunnan rappeuttavinta vaikutusta:

1. Ryhti paranee ja välilevypaine muuttuu tasaiseksi ja pienenee. Ryhdikkäässä seisomaryhdissä istuttaessa nikamapinnat ovat samansuuntaisia, jolloin välilevy on tasaisesti ja luonnollisesti kuormittunut. Samalla myös vierekkäisten nikamien fasettinivelet nojaavat toisiinsa ja kantavat kuormasta noin kolmanneksen, jolloin välilevypaine siis laskee vielä saman verran.

2. Hyväryhtisyys rentouttaa selkälihaksia. Kun lihakset hyvässä ryhdissä rentoutuvat, veri pääsee virtaamaan vatsaontelossa olevasta päävaltimosta nikamien ympäri kiertäviä nikamavaltimoita pitkin alaselkään ruokkien kaikkia selkärangankin kudoksia hapella ja ravinteilla.

Tämän tärkeys korostuu L4- ja L5-välilevyissä, koska L5:n kohdalla ei edes ole nikamavaltimoita, ja siten tämä välilevy saa helposti aivan liian vähän ravintoa, mikä jouduttaa rappeutumista.

3. Keskiraollinen keinuva satulatuoli aikaansaa alaselän nestekierrolle tärkeää mikroliikettä, ja myös laajempaa liikettä tuolilla liikuttaessa.

4. Keskirako poistaa genitaaleihin aiheutuvaa puristusta, mikä sallii lantion pitämisen mukavasti seisomaryhdissä.

5. Hyväryhtisyyden takia myös hartia – niska – olkapää -alue rentoutuu ja jumit – kivut häviävät.

Tehokkaimpaan, mukavimpaan, terveellisimpään ja kivuttomaan työn tekemiseen tarvitaan pikasäädettävä pöytä, mahakolo ja kyynärpehmikkeet, hyvät monitorit oikealla korkeudella (katse vain hieman alaviistoon) ja etäisyydellä, esimerkiksi keskiraollinen Salli Satulatuoli sekä puristamaton istumaterveellinen vaatetus. On eduksi myös seistä välillä 10–20 minuutin pätkissä ja kävellä usein.

Lisätiedot: Valtteri Rantalainen, Editori Helsinki Oy,  p. 040 561 7703  valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *