Vieras vastaa

Hyvinvointivoimalan kehitysjohtaja Eeva Mäkinen

1) Kuka olet?

Olen Eeva Mäkinen. Synnyin Joensuussa, mutta suurimman osan lapsuudestani asuin Kesälahdella. Ylioppilaaksi kirjoitin Kiteen lukiosta.  Koko aikuisikäni olen asunut Kuopiossa. Olen neljän lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen mummo. Lapset ovat muuttaneet pois kotoa, mutta villakoirapentu Muru tuo vilskettä ja vipinää.

Koulutukseltani olen musiikin maisteri ja filosofian tohtori. Suurimman osan työurastani olen toiminut pianonsoiton lehtorina Kuopion konservatoriossa, mutta viimeisimmät vuodet ovat menneet Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan kehittämistehtävässä.

2) Mitä teet työksesi ja/tai harrastukseksesi?

Työskentelen Itä-Suomen Hyvinvointivoimalassa kehitysjohtajana. Voimala-konsortiossa alueen keskeiset toimijat miettivät yhdessä ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin kuten lasten ja nuorten ongelmiin, työikäisten työ- ja toimintakyvyn edistämiseen, mielenterveys- ja päihdeongelmiin sekä väestön ikääntymiseen. Vuonna 2019 valtioneuvosto tunnisti Voimalan kansalliseksi hyväksi sosiaali- ja terveysalan tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan malliksi.

Mieluisin vapaa-ajan harrastukseni on luontoliikunta. Välillä haastan itseni myös tiukkaan treeniin. Usein parhaat ideat syntyvät luonnossa kävellessä tai mökillä puuhastellessa, rentoutuessa ja saunoessa. Myös puutarhanhoito tuo iloa ja vaihtelua työn vastapainona, joskaan en koe olevani mikään viherpeukalo.

3) Mitä mielestäsi on hyvinvointi?

Tunne hyvinvoinnista on monen asian summa. Hyvä fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky sekä viihtyisä ympäristö auttavat ihmisiä voimaan hyvin, jaksamaan työelämässä ja selviytymään arjesta itsenäisesti. Myös oma perhe ja ystävät ovat tärkeitä jaksamiselle.

Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa hyvinvointiinsa. Mahdollisuuksien mukaan tulisi panostaa riittävään lepoon ja uneen, monipuoliseen ravintoon sekä mielekkääseen tekemiseen. Merkityksellinen työ ja kannustava työyhteisö vahvistavat työhyvinvointia.

Hyvinvointiin kuuluu myös kulttuurihyvinvointi. Taide ja kulttuuri lisäävät tutkitusti yhteisöllisyyttä, osallisuutta sekä terveyttä ja hyvinvointia. Kun heittäytyy tekemään jotain mieluisaa, ehkä kokeilemaan uuttakin, ajatukset irtautuvat kiireistä, huolista ja arjen rutiineista.

4) Oletko mielestäsi saavuttanut hyvinvoinnin elämässäsi – jos niin millä keinoin?

Minulla on paljon syytä kiitollisuuteen. Mielestäni olen saanut elää hyvin rikasta ja hyvää elämää, vaikka kolhujakin on tullut matkalla. Vaikeina hetkinä oma perhe ja läheiset ystävät ovat olleet rinnalla ja tukena.

Ei ole myöskään sattuma, että työskentelen Hyvinvointivoimalassa. Olen ollut nuoruudesta saakka kiinnostunut terveydestä, hyvinvoinnista ja yhteiskunnallisista asioista. Pitkäaikaista työnantajaa, Kuopion konservatoriota, on kiittäminen, että olen saanut mahdollisuuden jatkokouluttautua ja tehdä unelmatyötä.

5) Mikä on tärkein sanomasi ja viestisi Hyvisforumin lukijoille?

Positiivinen ajattelu vaikuttaa tutkitusti mieleen sekä kehoon. Positiiviset ihmiset pärjäävät paremmin elämässä ja ovat vähemmän sairaita. Positiivisuus ei ole todellisuuden kieltämistä, mutta kun ihmisen tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset, se vaikuttaa koko elämään. Tällöin ihminen myös todennäköisemmin tekee ratkaisuja, jotka johtavat parempaan lopputulokseen. Tie positiiviseen ajatteluun on myönteisyys, omien hyvien ja huonojen puolien hyväksyminen, sinnikkyys ja asenne.

Uskomalla omiin unelmiisi uskot itseesi. Unelmat eivät aina toteudu juuri niin kuin olet itse ajatellut, mutta lopulta asiat voivat loksahtaa paikoilleen paremmin kuin itse osasit toivoakaan.

+ jokeri: Mitä uutta toivot ja/tai aiot toteuttaa tänä vuotena 2021?

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi kesäkuussa rahoituksen Parasta Itää! -hankkeelle (2021–2023). Alueiden hyvinvointia vahvistavassa teemaverkostotyössä ovat mukana Kymenlaakso, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Kehittämistyössä ammennetaan ideoita Voimalatyön kokemuksista. Olemme valmistelleet hanketta 2,5 vuotta, ja on upeaa päästä kehittämään hyvinvointia kansallisessa yhteistyössä!

Eeva Mäkinen

Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan verkkosivut www.hyvinvointivoimala.fi

Kuvat: Anna Tissari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *