Artikkelit Liikunta Terveys

Selkäliitto: Luontoliikunnasta iloa ja hyötyä kesään

Lomalla pääsee irtautumaan arjen rutiineista ja usein säännölliset liikuntaharrastuksetkin ovat tauolla. Kesätauko työstä ja harrastuksista tekee hyvää, mutta lomallakin kannattaa liikkua. Niinpä Selkäliitto on laatunut muistilistan kesäliikuntaan.

Kesä on mitä otollisinta aikaa liikkua monipuolisesti ja kokeilla uusia tapoja liikkua. Kesäinen luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ulkoliikunnan harrastamiseen. Luonnossa voi liikkua ilmaiseksi ja hyödyntää esimerkiksi erilaisia metsämaastoja, luonnonvesiä ja pururatoja. Kesä onkin hyvää aikaa tutustua uusiin lajeihin ja löytää uusi harrastus.

– Luonnossa liikkuminen on hyvä keino ylläpitää tai parantaa kuntoa sekä edistää selän hyvinvointia. Vaihtelevassa maastossa eteneminen poluilla tai niiden ulkopuolella vaatii enemmän lihastyötä ja liikehallintaa vaikkapa tiellä tai kevyen liikenteen väylällä kävely, minkä vuoksi se on hyvä harjoitusmuoto, kertoo Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Sen lisäksi, että luonnossa liikkuminen aktivoi kehon lihaksia eri tavalla kuin tasaisella alustalla liikkuminen, luonto auttaa rentoutumaan ja palautumaan stressistä. Liikkuessa pääsee nauttimaan maisemista, luonnonäänistä sekä tuoksuista ja samalla voi tarkkailla eläimiä ja kasveja.

Nauti erilaisesta kävelystä

Perinteinen kävelylenkkeily on aikuisväestön harrastetuin liikuntamuoto. Se on myös mieluisimpia tapoja liikkua luonnossa. Lajin pariin pääsee jo kotiovelta. Kävely pitää selän ja vartalon lihakset aktiivisina. Tehostunut hengitys sekä käsien ja jalkojen myötäliikkeet ylläpitävät tai parantavat selkärangan liikkuvuutta. Kävelyä voi harjoitella nousujohteisesti eli kävelymatkaa ja -nopeutta voi vähitellen lisätä.

Vaihtelevuutta ja tehoa kävelyyn saa myös esimerkiksi porrasharjoittelulla. Portaiden nousu kehittää tehokkaasti jalkojen lihasvoimaa ja parantaa kestävyyttä ja hapenottokykyä. Portaita löytyy useilta ulkoliikuntapaikoilta.

Myös sauvakävely, nordic walking, tuo tehoa ja vaihtelua kävelyyn ja antaa vaativassa tai hankalassa maastossa tukea kulkemiseen niin kesä- kuin talvikelissä. Sauvakävelyssä kannattaa opetella oikea teknikka ja valita oikeanpituiset sauvat.

Kävellen voi suunnistaakin luonnossa.

Muistilista kesäliikuntaan

  • Hyödynnä paikkakuntasi ulkoliikuntapaikkoja ja -maastoja. Ulkona liikkuminen on ilmaista ja virkistää mieltä.
  • Liiku kävellen. Käytä portaita, kävele kauppaan tai tutustu lomakohteeseen jalkaisin.
  • Nauti kiireettömyydestä, älä stressaa liikunnasta. Peruskunto ei muutaman kevyemmän viikon aikana katoa.

Lue lisää vinkkejä kesäliikuntaan Selkäliiton Selkäkanavalta: selkakanava.fi/ota-ilo-irti-kesan-liikuntamahdollisuuksista.

Lisätietoja:
liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen,
p. 040 553 1941, hanna.kaariainen@selkaliitto.fi
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio,
p. 040 730 2150, kirsi.toyryla@selkaliitto.fi


Selkäliitto ry

Selkäliittoon kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 31 selkäyhdistystä, joissa on noin 8 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi.

Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava Twitter: @Selkaliitto Instagram: @selkakanava Youtube: Jumppakissa

Kuva: Pixabay

One Reply to “Selkäliitto: Luontoliikunnasta iloa ja hyötyä kesään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *