Kaupalliset yhteistyöt Terveys Uutiset

Diabeteksen laadukas hoito ja seuranta onnistuvat etänäkin

Diabeteksen hoidon voi toteuttaa nyt myös etäpalveluna. Pihlajalinnan Diabetesklinikan etäpalvelut on suunnattu erityisesti tyypin 2 diabeetikoille. Tavoitteena on tarjota laatua diabeteksen hoitoon ja seurantaan asiakkaan asuinpaikasta riippumatta.

Suomessa tyypin 2 diabeetikoita on noin 400 000. Lisäksi on arvioitu, että jopa 100 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Diabeteksen hoidon ongelmakohtia suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä ovat muun muassa hoidon jatkuvuuden heikko toteutuminen sekä järjestelmällisyyden puute. Diabeteksen lisäsairauksia ehkäisevä hoito hukkuu herkästi muihin asioihin. Suuri lääkärivaihtuvuus tuo ongelmansa myös muiden pitkäaikaissairauksien hoitoon.

Hyvää hoitoa paikasta riippumatta

Sisätautilääkäri, LT, dosentti Johan Fagerudd lähti etsimään ratkaisuja juuri näihin solmukohtiin. Niiden perustalta kehitettiin etäpalveluja tarjoava Pihlajalinna Diabetesklinikka. Klinikan lupaus on, että asiakas saa aina asiantuntevaa hoitoa riippumatta missä päin Suomea hän asuu.

– Halusimme luoda systeemin, joka kohtelee kaikkia diabetespotilaita eri puolilla Suomea yhtä laadukkaasti. Esimerkiksi terveyskeskuksissa kaikilla yleislääkäreillä ei voi olla hallussaan aina tuoreinta tietoa kaikista hoitomuodoista. Pihlajalinna Diabetesklinikalle tullessaan asiakkaalla on takuu, että häntä hoitavat aina alan erityisasiantuntijat Suomessa, toteaa Fagerudd.

Tavoitteena tasapainoinen elämä

Pihlajalinna Diabetesklinikan tavoite on antaa potilaalle tasapainoa elämään diabeteksen kanssa. Johan Fagerudd arvioi, että diabeteksen hoitoon räätälöidyllä ja tuoreimpiin kansainvälisiin hoitosuosituksiin perustuvalla palvelumallilla pystytään kohdistamaan asiantuntijaosaamista liitännäissairauksia ehkäisevästi.

Palvelu on alun perin suunniteltu hoitomuodoksi julkisen sektorin perusterveydenhuoltoon yhteistyössä Pihlajalinnan kumppanikuntien kanssa. Kunta-asiakkaiden hyvän palautteen ja kokemuksen pohjalta klinikan palvelua lähdettiin suunnittelemaan myös Pihlajalinnan yksityis- ja työterveysasiakkaiden käyttöön.

Etähoito on yleistymässä

Pihlajalinna Diabetesklinikan etäpalveluja kehittämässä ollut diabeteshoitaja Mari Yrjölä toteaa, että etäpalvelulle on nyt oikea aika. Koronavirusepidemian myötä etäpalvelujen kehitys ja käyttö ovat ottaneet ison harppauksen eteenpäin. Ihmiset ovat myös aiempaa halukkaampia hoitamaan terveyteensä liittyviä asioita etänä.

– Diabetesklinikan etäpalveluja käyttävä asiakas voi olla vaikka toukokuusta syyskuuhun kesämökillään ja hoitaa diabeteksen seurantaansa sieltä, Yrjölä sanoo.

Hänen mukaansa työssä parasta on, kun hän näkee asiakkaan onnistuneen elämäntapamuutoksessa.

– Hoitotyö on vuosien saatossa muuttunut. Nykyisin asiakas otetaan aktiivisesti mukaan hoidon suunnitteluun. Pyrimme keskustelemalla löytämään yhdessä oikeita, juuri kullekin asiakkaalle sopivia ja elämänlaatuun vaikuttavia valintoja. Saan parhaimmat onnistumistunteet, kun asiakas muuttaa diabeteksen omahoitoaan elämänlaatua parantavaan suuntaan ja saan olla hänen tukena muutosprosessissa, korostaa Mari Yrjölä.

Etähoitopolku alkuun Pihlajalinna-terveyssovelluksessa

Yksityisasiakkaat voivat aloittaa palvelun Pihlajalinna-terveyssovelluksessa, jonka saa ladattua älypuhelimeen sovelluskaupasta maksutta. Sovelluksessa asiakas ohjataan ensin diabeteshoitajan etävastaanotolle valmistavalle käynnille, jonka jälkeen hän tapaa etävastaanotolla sisätautilääkärin. Mikäli asiakas ei halua tai hänellä ei ole mahdollisuutta käyttää Pihlajalinna-terveyssovellusta, etävastaanottoajan voi varata myös suoraan diabeteshoitajalle Pihlajalinnan asiakaspalvelusta.

Pihlajalinnan Diabetesklinikalla asiakasta palvelevat diabetekseen hoitoon erikoistuneet asiantuntijat. Hoitosuunnitelmat tehdään aina perustuen tuoreimpiin kansainvälisiin hoitosuosituksiin kansallisen Käypä hoito -suosituksen lisäksi.

Tyypin 2 diabeteksen hoitoa mullistavat tällä hetkellä uudet ja tehokkaat lääkkeet, joilla voidaan merkittävästi vähentää diabeteksen liitännäissairauksien riskiä. Lisäksi uudet lääkkeet helpottavat potilaan painonhallintaa.

Paras hoitotulos saavutetaan usein pysyvällä hoitosuhteella. Pihlajalinna Diabetesklinikka tarjoaakin asiakkaalle mahdollisuuden siirtää diabeteksen hoito ja seuranta kokonaan Pihlajalinnaan. Käynti klinikalla ei kuitenkaan sido asiakasta mihinkään. Hän voi hyvin tulla vaikkapa vain tarkistamaan oman hoitosuunnitelmansa ajantasaisuuden.

Teksti: Hanna Viskari

Wematchu – Bringing Together Businesses and Professionals

Lisätiedot: Valtteri Rantalainen, Editori Helsinki Oy, p. 040 561 7703 valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi, Wematchu.com

Kuva: Pihlajalinna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *