Artikkelit Kirja-arvostelut

Kirja-arvostelu: Impulssi, menetelmä jatkuvaan kehitykseen

Marketta Rantama / Ari Järveläinen

Pidän kädessäni kovakantista tietokirjaa, jonka kannessa hymyilee toinen kirjoittajista, Riku Aalto, personal trainingin uranuurtaja Suomessa. Toinen kirjoittaja on menestysvalmentaja Paula Immo. Kirjoittajien tittelit jo sinänsä lupaavat paljon.

Kirjan takakannessa kysytään: ”Haluaisitko parantaa niin fyysistä kuin henkistä suorituskykyäsi?” No, kukapa ei haluaisi. Kirja puhuu Impulssi-menetelmästä, jonka pitäisi valmentaa minusta oman hyvinvointini parhaan asiantuntijan ja opettaa kuuntelemaan kehoni tarpeita.

Mieleeni nousee maratonjuoksukouluni valmentaja Ari Järveläinen. Hän opetti minulle kestävyysjuoksun alkeet vuonna 2006 – siis kauan sitten. Valmennus onnistui ja kestävyysjuoksusta tuli minulle pysyvä hyvä harrastus. Käännyn siis Arin puoleen kirjan arvioinnissa.

Ari on valmentanut meitä ”runnereita” vuosien varrella lukuisia ja joitakin useampaan kertaan. Etenkin hänen rauhallinen ja ystävällinen olemuksensa sekä kannustava valmennusotteensa ovat hyvässä muistissa ja vahvistavat näkemystäni, että tarvitsemme juuri Arin arvion tästä teoksesta. Kirjan kannessa luvataan kaikkea mahdollista hyvää joten kysymys kuuluu, onko Impulssi-kirjassa oikeasti täyttä asiaa? Näin kymmeniä maratoneja menestyksellisesti palkintosijoillekin juossut Ari kommentoi Impulssi-kirjaa

Ari Järveläinen:

Impulssi voi parhaimmillaan viitoittaa liikunnallisiin elämäntapoihin

Koen, että kirja-arvostelija ei pääse irti taustastaan. Eli kun arvostelen kirjan, paljastan omat mielentilani asiaa kohtaan. Kaksikymppisenä olisin ”ostanut” lähes kaikki kirjan lupaukset. Nyt lähes kuusikymppisenä ajattelen, että onnellisuuden edellytykset ovat muuallakin kuin fyysisessä kunnossa. Toki ei kirjakaan taida luvata onnellisuutta fyysisestä kunnosta, vaan fyysisen kunnon mahdollistavan onnellisuutta.

Joka tapauksessa alkuvaikutelmana kirjasta minulle syntyi amerikkalaistyylinen liioittelun käsitys, jossa laatusanoja ei säästellä. Itsessäni tällainen nykyään aiheuttaa aluksi negatiivisen reaktion, joka kuitenkin edistää haastamaan kirjan väitteitä.

Epäilemättä kirja voi toimia monille innoittajana liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin. Jos näin käy, silloin kirja on jo tehnyt tehtävänsä. Käytännön esimerkit ja mallit ovat riittävän yksinkertaisia, jotta niitä voisi alkaa toteuttaa. Moni varmaan on näin tehnytkin.

Kirjassa perustellaan hyvin ihmisen kehon ja mielen toimintaa sekä annetaan niiden harjoittamiseen konkreettisia harjoitteita. Kirjoittajilla on selkeästi aito halu auttaa. Tuo auttamisen halu saattaa tosin johtaa tässä tapauksessa fyysisten harjoitteiden etujen ylenmääräiseen korostamiseen. Esimerkiksi liikuntaharjoitteiden hyöty älykkyyteen herätti itsessäni epäilyjä, vaikka se houkuttavalta ajatukselta kuulostaa varsinkin himoliikkujasta.

Kirjan perusviesti on hyvä. Nuorempana olisin sanonut, että perusviesti on oikea. Mielestäni on kannatettava ajatus tehdä vähemmän ja kevyemmin, jos on väsynyt.

Tietokirjaksi minusta tämä on aika kevyt ja joitakin asiavirheitä löytyi, vaikka en niitä etsinytkään. Maksimisykkeenä ei voi käyttää kaavaa 220-ikä. Hyvin pienellä osalla ihmisistä tuo pätee, vaikka se onkin jonkinlainen keskiarvo. Tällainen yksittäinen asiavirhe saattaa nakertaa kirjan muutakin uskottavuutta.

Enemmän minua lukijana huvittaa, kuinka omassa kuplassa me liikuntaihmisetkin olemme. Tämä on kuitenkin inhimillistä, koska ihmisen pitää olla jossakin kuplassa. Meillä se kupla konkretisoituu ”arvosteluni” edellisessä kappaleessa. Totean, että kirja on tehnyt tehtävänsä, jos ja kun se innostaa liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin. Kun ihmisen pitää olla jossakin kuplassa, niin liikunnan ja terveellisten elämäntapojen kupla on varteenotettava vaihtoehto.

Ari Järveläinen arvioi Impulssi -kirjan
ammattilaisen näkökulmasta.

Ari Järveläinen

Liikunnan- ja vapaa-ajan ohjaaja, kestävyysjuoksija

Impulssi, menetelmä jatkuvaan kehitykseen. Riku Aalto ja Paula Immo, Docendo 2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *