Terveys Uutiset

Sydän- ja verisuonitautien riskit voivat olla muistioireidenkin taustalla

Lievä muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyy todennäköisemmin henkilöille, joilla on runsaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Varsinkin korkea verenpaine suurentaa riskiä uusien tutkimustulosten mukaan. Siksi sydän- ja verisuonitautien riskit voivat olla muistioireidenkin taustalla.

Tutkimustulosten perusteella kognitiivisen heikentymän todennäköisyys on sitä suurempi, mitä useampia riskitekijöitä samalle potilaalle on kasaantunut. Henkilöistä, joilla ei ollut lainkaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, vain neljä prosenttia sairastui lievään kognitiiviseen heikentymään. Sen sijaan potilaista, joilla oli neljä riskitekijää, diagnoosin sai jo 16 prosenttia.

Korkea verenpaine pahin riski

Suurin yksittäinen vaikutus oli korkealla verenpaineella. Sitä potevista 12 prosentilla todettiin lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä. Muut tarkastellut riskitekijät olivat lihavuus, vähäinen liikunta, diabetes, korkea ikä ja kolesteroliongelmat.

Tulokset vahvistavat näyttöä elintapojen tärkeästä merkityksestä muistisairauksien kehittymisessä. Keskeisimmät dementialle altistavat riskitekijät ovat tutkimusten perusteella alhainen koulutustaso, korkea verenpaine, tupakointi, kuulovammat, lihavuus, masennus, vähäinen liikunta, diabetes ja vähäiset sosiaaliset suhteet. Myös liiallinen alkoholin käyttö, aivovammat sekä ilmansaasteet altistavat muistisairauksille.

Journal of Hypertension -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 600 potilaan aineistoon.

Asia koskee suurta joukkoa suomalaisista

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Kyse on siis laajasta ihmisjoukosta, ja asian tiedostamisella sekä elintapojen korjaamisella vähemmän riskialttiiksi on suurta merkitystä niin yksilöllisesti kuin yhteiskunnallisestikin.

Uutispalvelu Duodecim

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *