Artikkelit Lukijoilta

Kaksi tietokirjaa merkityksellisyydestä

Johda merkitystä. Tapio Aaltonen, Pirjo Ahonen ja Jaakko Sahimaa, Alma Talent 2020, 350 s.

Merkityksellisen työn kaava. Toteuta itseäsi, muuta maailmaa. Rosa Nenonen, Gummerus 2020, 187 s

”Merkityksellisyyden kokemus on ihmisiä yhdistävä inhimillinen perustarve ja kaipuu merkityksellisyyteen kumpuaa jostain ihmisyyden ytimestä”, kirjoittaa organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa Rosa Nenosen Merkityksellisen työn kaava -kirjan esipuheessa.

Merkityksellisyyden kaipuusta on tullut ajassamme entistä ajankohtaisempi aihe. Aihe on henkilökohtaistunut. Olemme oman elämämme johtajia ja meidän tulee löytää ratkaisut itsenäisesti elämän suuriin kysymyksiin.

Halusin tarttua kahteen merkityksellisyyttä käsittelevään kirjaan, koska niiden yhteinen nimittäjä on työ. Työssä vietetään leijonanosa elämästä. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista työtä teemme, miltä työ tuntuu ja mitä työllä saadaan aikaiseksi.

Kaikki lähtee itsestä

Rosa Nenonen vastaavasti pohtii kysymystä oman elämänsä ja uravalintojensa pohjalta. Hän tuottaa kirjassaan Merkityksellisen työn kaavan, joka yhdistää kirjailijan omat kokemukset positiivisen psykologian tutkittuun tietoon. Nenonen kuljettaa lukijaa tarinan, autenttisuuden ja itsensä toteuttamisen kautta kohti merkityksellistä työtä, jolla voi muuttaa maailmaa. Siihen tarvitaan rohkeutta ja asennemuutosta. Kaikki lähtee itsestä, omasta tarinasta ja uskollisuudesta omalle persoonalle. Itseensä tutustuminen alkaa pohdinnasta, mikä antaa sinulle energiaa ja mistä inspiroidut.

Nenonen vakuuttaa, että meistä jokaisesta löytyy supervoimia: arvoja, vahvuuksia, intohimoja ja taitoja. Hän kehottaa pohtimaan, voimmeko käyttää niitä työssämme. Oikean asenteen löytämisessä tarvitsemme itsemyötätuntoa, koska itsekritiikki lamaannuttaa. Itsemyötätunto on sidoksissa itsensä arvostamiseen ja se kasvattaa resilienssiä eli kykyä nousta jaloilleen pettymysten jälkeen. Lopuksi tarvitaan rohkeutta tempautua irti epätyydyttävästä tilanteesta.

Aaltosen & kumpp. Johda merkitystä -kirja käsittelee merkityksellisyyttä johtamisen näkökulmasta. Siinä nimetään johtajat merkitysten arkkitehdeiksi. Teoksessa puhutaan sisäisestä motivaatiosta: työntekijät aidosti syttyvät tehtävästään ja haluavat tehdä parhaansa sen eteen.

Lähtökohtana on, että esihenkilö ymmärtää roolinsa sparraajana, valmentajana, mahdollistajana ja tukihenkilönä. Hänen on tunnettava työntekijänsä ja tämän vahvuudet. Työntekijöillä tulisi olla mahdollisuus hoitaa työnsä itsenäisesti käyttäen omaa kyvykkyyttään toimivassa ja turvallisessa työyhteisössä. Hyvän tekeminen muille on suuri merkityksen kokemuksen tuoja työelämässä ja elämässä muutenkin.

Merkityksettömyyden aikaa ei saa takaisin

Oli mielenkiintoista lukea näitä kahta teosta yhtä aikaa. Merkityksellisyyden kokemus on ajattelutapa. Mitä ikinä teetkin, tee se ajatuksella ja tarkoituksella. On tärkeää löytää ympärille ihmisiä, jotka uskovat sinuun. He näkevät sinut ja potentiaalisi. Onnellisin tilanne on, kun olet löytänyt oman intohimosi työssä ja koet saavasi tukea työssäsi sen toteuttamiseen. Organisaatiot ja johtajat, jotka osaavat luoda, sanoittaa ja ylläpitää kokemusta työn merkityksellisyydestä, ovat tulevaisuuden menestyjiä. Aika on rajallinen. Merkityksettömyyteen käytettyjä vuosia emme saa koskaan takaisin. Kirjat johdattavat tekemään omaan työuraan liittyviä valintoja.

Molemmat kirjat ovat korkeatasoisia, kovakantisia teoksia, joiden pariin palaa myöhemminkin mielellään. Rosa Nenosen kirja on omakohtainen tutkimusmatka rohkeista valinnoista kahden menestyksekkään uran jälkeen. Tarinansa jakavat myös eri alojen ihmiset, joilla on sanottavaa työn merkityksellisyydestä. Lukija voi soveltaa omaan elämäänsä merkityksellisen työn kaavaa. Lue myös.

Tapio Aaltosen & kumpp. teos on perinteinen johtamisopas, joka lähtee liikkeelle filosofiasta ja kuljettaa lukijaa yksilön, tiimin, organisaation ja universaalin tason kautta merkityksellisyyden löytämiseen. Se sisältää laajan kirjallisuusluettelon. Molemmissa kirjoissa on paljon tehtäviä, joiden äärellä lukija voi pohtia oman elämänsä valintoja.

Marketta Rantama

www.markettarantama.fi

Kuva: Alma Talent Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *