Korona Mieli Uutiset

Hyvä mieli -kirja jakoon ikäihmisille

MIELI Suomen mielenterveys ry jakaa yhteistyökumppaneittensa kanssa Hyvä Mieli – pohdintoja mielen hyvinvointiin -kirjaa 14 000 ikäihmisten hyvinvoinnin tueksi eri puolilla Suomea. Hyvä Mieli -kirja tarjoaa erityisesti ikäihmisille eväitä ajatuksille ja ideoille oman mielen hyvinvoinnin vaalimiseen sekä eletyn elämän arvokkaaseen tarkasteluun.

Yhdistyksestä kerrotaan, että kirjan suosio yllätti, sillä yhteistyökumppaneiden ennakkotilausten määrä nousi nopeasti 14 000 kappaleeseen. Ensimmäinen jo loppuun varattu ja jakajille toimitettu painos jaetaan ikäihmisille yhteistyökumppaneiden kuten useiden seurakuntien diakoniatyön sekä esimerkiksi ruokapalvelujen kautta. Lisäpainoksen mahdollisuutta ja tarvetta pohditaan syksyllä kiinnostuksen ja palautteen perusteella.

Asiantuntija Mirja Erlund MIELI ry:stä muistuttaa, että elämä koronakriisin aikana on vaatinut etenkin ikäihmisiltä ja heidän läheisiltään sopeutumista hyvin erilaiseen arkeen.

– Arjessa on saattanut olla paljon epävarmuutta ja kärsivällisyyttä on tarvittu monessa asiassa. Elämänkokemus ja sen myötä rakentunut toivo sekä luottamus elämään ovat olleet tärkeitä kannattelijoita pahimman yli.

– Nyt rajoitusten kevennyttyä voi olla hyvä aika pysähtyä pohtimaan omaan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kuten esimerkiksi millaisilla voimavaroilla poikkeusoloissa selvisin? Miten pystyin säilyttämään myönteisen asenteen ja luottavaisen mielen tulevaisuuteen? Onnistuinko säilyttämään aktiivisen elämänotteen rajoituksista huolimatta? Oivalsinko itsestään jotain sellaista, jota en ehkä arvostanut aikaisemmin.

Mielen hyvinvointi kuuluu kokonaisterveyteen

Erlundin mukaan mielen hyvinvointi on osa kokonaisterveyttä samaan tapaan kuin fyysinen kunto.

– Liikkuminen ja terveydestä huolehtiminen vahvistavat myös mielen voimavaroja. Toisaalta hyvä mielenterveys antaa voimia liikkua, huolehtia arjen rutiineista, pärjätä vaikeissa elämäntilanteissa sekä pitää itsestä ja läheisistä huolta. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse eikä pitäisi pärjätä yksin.

– Monet järjestöt ja verkostot ovat poikkeuksellisen kevään ja alkukesän aikana suunnanneet työtään ikäihmisten auttamiseen. Olemme MIELI ry:ssä kantaneet huolta sekä kotona karanteenissa olleiden että palvelu- ja hoivayksiköissä eristetyissä oloissa asuvien ikäihmisten mielenterveydestä. Tästä huolesta syntyi Hyvä Mieli –pohdintoja mielen hyvinvointiin –lahjakirja”, sanoo Mirja Erlund.

Hyvä Mieli – pohdintoja mielen hyvinvointiin -kirja on laadittu MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Liikkuva mieli ikääntyessä -hankkeessa, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tavoite on edistää ikäihmisten mielen hyvinvointia sekä tukea arkiliikuntaa ja liikkuvaa elämäntapaa. Kirja välittää tietoa mielenterveyden merkityksestä fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisessä ja johdattelee pohtimaan oman mielen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. (IL)

Kirjasta kiinnostuneet voivat jättää yhteystietonsa sähköpostilla mirja.erlund@mieli.fi.

Lisätiedot:
asiantuntija Mirja Erlund, MIELI ry, mirja.erlund@mieli.fi tai p. 040 1434 411.

Kuva: MIELI ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *