Terveys Uutiset

Äidin masennus voi lisätä lapsen masennusriskiä

Tutkimuksen mukaan äidin raskauden tai pikkuvauvavaiheen aikainen masennus voi lisätä lapsen riskiä sairastua masennukseen aikuisena. Siksi masennuksen hoitoon olisi kiinnitettävä erityishuomiota raskauden ja vauvavaiheen aikana.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistu artikkeli perustuu kuuden tutkimuksen tuloksiin 16 000 äidin ja lapsen tiedoista. Tulosten perusteella jälkeläisen riski sairastua masennukseen nuoruudessa tai aikuisena on noin 70 prosenttia suurempi, jos hänen äitinsä poti masennusta raskauden aikana tai pikkuvauvavaiheessa. Yhteys koski etenkin naispuolisia jälkeläisiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että äidin raskaudenaikainen masennus lisää merkittävästi lapsen vaaraa sairastua myöhemmin skitsofreniaan eli jakomielitautiiin, jos hänellä on lisäksi perinnöllinen alttius tälle sairaudelle.

Ei aivan harvinainen ilmiö

Suomessa äideistä noin 10–20 prosenttia potee masennusta raskauden aikana.  Yli puolella ilmenee heti synnytyksen jälkeen ohimenevää masentuneisuutta. Tyypillisimmin sitä on kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Noin 10–15 prosentille kehittyy kuitenkin synnytyksen jälkeinen oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi masennustila. Kovin tarkasti ei tiedetä, miksi joku sairastuu ja toinen ei. Taustasyitä kuten oireitakin voi olla useita. Isistä kymmenellä prosentilla on todettu synnytyksen jälkeistä masennusta.

Äidin ja isän masennus on yhdistetty aiemmin muun muassa lapsen kielellisen ja sosiaalisen kehityksen ongelmiin. Raskaudenaikainen masennus voi myös haitata sikiön kasvua ja altistaa muun muassa astmalle ja allergioille. Siten nämä elämänvaiheet ovat monin tavoin hyvin merkityksellisiä jälkeläisten hyvinvoinnille myöhemmässä iässä.

(IL)

Uutispalvelu Duodecim

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *