Vastapaineellista WellO2-höyryhengityslaitetta valmistava kuopiolainen terveysteknologiayritys Hapella Oy alkaa tehdä tutkimusta Jyväskylän yliopiston sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn kanssa. Tutkimuksissa selvitetään WellO2-laitteella vastustetun hengitysharjoittelun vaikutuksia keuhkojen toimintaan, suorituskykyyn sekä muihin fysiologisiin muuttujiin erityisesti kestävyysurheilijoilla. Aiemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että vastustettu hengitysharjoittelu lisää arjen suorituskykyä vahvistamalla hengityslihaksia.
Vahvempien hengityslihasten ansiosta vastustettu hengitysharjoittelu parantaa muun muassa kestävyyssuorituskykyä, hengityksen taloudellisuutta, vähentää kuormituksessa sykettä ja kuormittuneisuuden tunnetta, lisää verenkiertoa raajoissa sekä ehkäisee hengityslihasten väsymistä.
Positiivisia tuloksia on saatu kuntoilijoilla ja urheilijoilla, miehillä ja naisilla sekä nuorilla ja vanhoilla. Kuntoilijoilla todetut parannukset ovat useimmiten suurempia kuin urheilijoilla heidän suuremman kehityspotentiaalinsa vuoksi.
Hengityslihakset vahvistuvat harjoituksessa
Vastustetussa hengitysharjoittelussa lisätään hengityslihasten työtä käyttämällä useimmiten vastapaineella toimivaa ulkoista vastusta, joka tekee hengittämisestä kuormittavampaa. Hengityslihakset väsyvät muiden lihasten tapaan kovassa työssä. Vasta viime vuosina on havaittu, että hengityslihasten väsyminen fyysisessä rasituksessa rajoittaa suorituskykyä. Uusimpien tutkimuksien mukaan kuitenkin oikein tehdyllä hengitysharjoittelulla voidaan vahvistaa hengityslihaksia ja vähentää niiden väsymistä sekä fyysisen suorituskyvyn rajoituksia.
Hengityslihakset eroavat muista luurankolihaksista huomattavasti, koska ne ovat aktiivisina koko elämän. Niiden harjoittamiseen pätevät kuitenkin samat periaatteet kuin muihin luurankolihaksiin. Harjoitteluärsykkeen tulee olla riittävän suuri kehittymiseksi, mutta myös palautumista tarvitaan.
Tutkimusten mukaan suurin hyöty harjoittelusta saadaan, kun vastus on kohtalainen ja toistojen määrä harjoituskerralla noin 30. Vastustettu sisäänhengitys tulee aloittaa aina täysin tyhjäksi puhalletuista keuhkoista, jolloin sisäänhengityslihaksia harjoitetaan koko lihaspituudelta. Viikossa tulisi harjoitella useamman kerran kehittymiseksi, mutta saatua hyötyä voidaan ylläpitää melko vähäisellä harjoittelulla.
Höyryhengityslaitteen keksijä Kiuruvedeltä
Kiuruvetisen Aulis Kärkkäisen keksimä WellO2 on keuhkoja vahvistava ja puhdistava höyryhengityslaite. Laitteessa yhdistyy vastapainehengitys ja höyryhengitys. WellO2:n vastus auttaa avaamaan hengitysteitä ja vahvistamaan hengityslihaksia jokaisella käyttökerralla. Samalla laitteesta hengitettävä lämmin vesihöyry hoitaa keuhkoja ja äänihuulia irrottaen limaa sekä epäpuhtauksia.
Laitteesta on hyötyä hengitysvaikeuksista tai pinnallisesta hengityksestä kärsiville, kuorsaajille, ikääntyneille, urheilijoille tai ammatikseen ääntään käyttäville henkilöille kuten laulajille ja opettajille.
Aulis Kärkkäinen kehitti laitteesta ensimmäisen prototyypin yli kymmenen vuotta sitten helpottaakseen omaa hengitystään. Kaupalliseksi sovellukseksi se tuli 2010-luvun puolivälissä, kun Hapella Oy alkoi valmistaa ja markkinoida sitä. (IL)
Lisätietoja: Toimitusjohtaja Tuomas Mattelmäki, p. 0400 640 403
tuomas.mattelmaki@wello2.com
www.wello2.com
Mistä WellO2:n tarina alkoi:
http://tiedotteet.wello2.com/go/1245790-400369-68258025
Kuva: Hapella Oy