Kuopion seudulla jo neljännesvuosisadan toiminut Tukipilari on useiden sote-yhdistysten tukena monessa asiassa, vaikka se toimii hallinnollisesti Kuopion Invalidit ry:n alaisuudessa. Jäseninä on 48 alueellista vammais- ja kansanterveysyhdistystä, joissa on tärkeää vapaaehtoistyötä tekeviä henkilöjäseniä yhteensä tuhatmäärin.
– Tavoitteenamme on edistää ja vahvistaa paikallisten, etenkin pienten jäsenyhdistystemme toimintaa verkostoyhteistyöllä sekä vapaaehtoistyön, markkinoinnin, talousosaamisen, viestinnän ja tiedotuksen kehittämisellä. Siten Tukipilarin työ koituu välillisesti yksittäisten ihmistenkin hyväksi. Moniin tapahtumiimme voivat osallistua muutkin kuin jäsenjärjestöjemme henkilöt.
– Saamme valtaosan rahoituksestamme Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAlta ja pienemmässä määrin Kuopion kaupungilta, kertoo yhdistyksen suunnittelija Minna Mielonen (kuvassa).
Hänen mukaansa ensi syksynä on koulutuksia ja teemapäiviä muun muassa taloushallinnosta, vapaaehtoistoiminnan markkinoinnista ja mielenterveystyöstä.
– Seuraava tilaisuutemme syyskuun puolivälissä käsittelee vapaaehtoistoiminnan edistämistä. Vapaaehtoistoiminnan merkitys kasvaa entisestään yhteiskunnan poikkeustilanteissa ja taloudellisesti tiukkoina aikoina, muistuttaa Mielonen. Hänen mukaansa Tukipilari osallistuu 28.-29. elokuuta Kuopiossa isoon Olonkorjuutori-tapahtumaan.
Edunvalvonta ei kuulu yhdistyksen päätehtäviin, mutta siinäkin Tukipilari auttaa välillisesti jäsenyhdistyksiä. Tarpeellista ja toivottua apua ovat myös jalkautumiset yhdistyksiin Yhdistysvartti-konsultointeina. Tukipilarin kokoustilat KPY Novapoliksen tornitalossa (ent. Microteknia, M-porras, 9. kerros) ovat yhdistysten käytettävissä.
– Teemme tiivistä yhteistyötä paitsi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja niiden valtakunnallisten liittojen myös oppilaitosten, sairaanhoitopiirin, yliopiston ja joidenkin yritysten kanssa.
– Erityisesti nostan esille OLKA-yhteistyön. Se tarjoaa Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA-toiminta toteutetaan Kuopiossa Tukipilarin ja KYSin yhteistyönä. Toiminta jatkunee koronaviruspoikkeusajan päättymisen jälkeen elokuussa KYSin ala-aulatiloissa.
Hyvinvointitarjottimelta tietoja sote-järjestöistä
Kuopion Invalidit ry:llä on tämän vuoden loppuun kestävä Pohjois-Savon Vertaistuen keskus- eli VeKe-hanke. Sen projektipäällikkönä on toiminut Tukipilarin toiminnanjohtajaksi elokuun alusta palaava Susanna Kähkönen. VeKe-hankkeessa jatkaa projektityöntekijä Hanna Tervo.
Hankkeen merkittävimpiä aikaansaannoksia on Pohjois-Savon Hyvinvointitarjotin. Sieltä löytyy iso joukko maakunnassa toimivia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan järjestöjä sekä julkisen sektorin toimijoita. Hyvinvointitarjotin auttaa yhdistysten ja hyvinvointialan ammattilaisten verkostumisessa ja kansalaisten vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä toimimalla ns. yhden luukun periaatteella etsittäessä tietoja sote-järjestöistä.
Myös Ylä-Savossa ja Varkauden seudulla yhteistyöjärjestöt
Tukipilaria vastaavia vammais-, potilas- ja kansanterveysyhdistysten yhteistyöorganisaatioita ovat Pohjois-Savossa Ylä-Savon Vakka ja Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry, jolla on oma yhdistystalo Warikko.
Teksti ja kuva: Ilpo Lommi