Ei-kaupalliset yritykset

Piia Korhonen yrittäjäksi Kuopion vanhimpaan apteekkiin

Vuonna 1777 perustettu Kuopion Ensimmäinen Apteekki on saanut uuden apteekkarin. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA valitsi proviisori Piia Korhosen yrittäjäksi Kuopion vanhimpaan apteekkiin puolentoistakymmenen hakijan joukosta.

Kaavilla perheineen asuva apteekkari iloitsee, että pääsi yli 20-vuotisen työuransa jälkeen apteekkariksi juuri Kuopioon eikä kauemmaksi muualle Suomeen.

– Unelmanani on ollut ryhtyä apteekkariksi. Nyt se sitten toteutui. Proviisoriksi valmistumisen jälkeen olen työskennellyt apteekeissa, opettajana ja tutkijana Itä-Suomen yliopistossa sekä viranomaistehtävissä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEAssa. Työkokemus farmasian alalta on siten monipuolinen. Kuopio ja Pohjois-Savo ovat tuttua aluetta, kertoo Outokummun apteekista uuteen työpaikkaansa toukokuun alkupuolella siirtynyt Korhonen.

Häntä ei askarruta yrittäjyys ja vastuullisempi esimiesasema kahdeksan työntekijän johtajana.

– Edellisen apteekkarin jälkeen tähän tehtävään oli hyvä tulla. Markkinat, liiketilat ja osaava, sitoutunut henkilöstö olivat valmiina. Apteekkarin mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämiseen ja tuotteiston laajentamiseen ovat muihin toimialoihin verrattuna varsin rajatut alan tarkan sääntelyn vuoksi, muistuttaa Piia Korhonen.

Esimerkiksi väestöltään kasvavaan Kuopion Saaristokaupunkiin ei niin vain voi perustaa apteekkia tai edes sivuapteekkia, vaikka siellä asuvat sitä kaipaavat. Kuopion Ensimmäisellä Apteekilla on ollut 1980-luvulta sivuapteekki Jynkässä. Sillä on Korhosen mukaan asiakkaita Jynkkää ja Levästä laajemmalta muun muassa autoilijoille hyvän sijainnin ja asiantuntevan palvelun vuoksi.

– Farmaseuteillamme on pitkä kokemus alalta. Siitä on suuri etu, koska apteekin tehtävänä on lääkejakelun lisäksi antaa lääke- ja terveysneuvontaa.

Yrittäjyys tuli tarkan seulonnan jälkeen

Apteekkariksi ryhtyminen ei ollut Piia Korhoselle läheskään yhtä mutkatonta kuin esimerkiksi vaatekaupan, elintarvikeliikkeen tai konepajan osto aiemmalta yrittäjältä.

– Apteekkitoiminta on luvanvaraista. Kun edeltäjäni luopui Ensimmäisen apteekin apteekkiluvasta, lupa tuli haettavaksi. Sen myöntäjä FIMEA teki tarkan pätevyysseulonnan. Hakijoita lienee ollut puolitoistakymmentä. Siksi olen todella tyytyväinen, että valinta osui minuun. Haluan jatkaa lähes 250-vuotiaan apteekin hyviä velvoittavia palveluperinteitä Avainapteekki-ketjussa. Ehkä me jotain uuttakin kehitämme. Palvelua voi aina hioa paremmaksi ja paremmaksi

– Toimimme opetusapteekkina, joten tulevat farmaseutit, proviisorit ja lääketyöntekijät voivat suorittaa meillä tutkintoon kuuluvan pakollisen apteekkiharjoittelun. Opiskelijat voivat lisäksi hakea lyhyille TET-jaksoille. Toiminta opetusapteekkina pitää meidät ajan hermolla, korostaa Piia Korhonen.

Vuorikadun ja Kauppakadun kulmassa sijaitseva Kuopion Ensimmäinen Apteekki on kaupungin vanhimpia yrityksiä.

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *