Eila Peltokangas 8.5.2020
Vieras vastaa

Kuoronjohtaja ja laulukouluttaja Jaana Turunen

1) Kuka olet?

Olen kuopiolainen, keski-ikää lähestyvä muusikko ja yrittäjä. Olen useamman sukupolven savolainen, vaikka olen asunut välillä vuosia pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Italiassa.

2) Mitä teet?

Johdan kolmea kuoroa: sekakuoro VIMMAa, Vox Polaris -kamarikuoroa ja Mieskuoro Kuopio-Kvartettia. Lisäksi koulutan ja opetan laulua ja äänenkäyttöä yritysteni Maestran ja VoiceManualin kautta.

Harrastan kausiluontoisesti useita asioita. Talvella hiihdän ja laskettelen, kesäisin suunnistan, avovesijuoksen tai -uin ja pelaan beachvolleytä mahdollisuuksien mukaan. Syksyllä parasta on
sienestys. Harrastuksiksi voinee tulkita myös vapaaehtois- ja luottamustehtävät useissa yhteisöissä ja yhdistyksissä.

3) Voivatko laulu ja musiikki luoda hyvinvointia?

Laulaminen varsinkin muiden kanssa pidentää ikää ja tuo hyvinvointia monin tavoin eikä se rajoitu pelkästään ammattilaisiin. Se kehittää aivoja. Musisointi on hyväksi kaikenikäisille ja oppimisen näkökulmasta varsinkin lapsille ja nuorille.

Olen koonnut laulamisen hyvinvointivaikutuksista tietoa VoiceManual-blogiin, jota kirjoitan yhdessä oululaisen kollegani Antti Annolan kanssa:

Laulaminen voi pidentää ikää
Kuorolaulajien sydämet sykkivät samaan tahtiin
Kuorolaulu syöpäpotilaiden hoidon tukena
Kuorolaulu tehostaa immuunijärjestelmää
Laulaminen on hyödyksi muistille
Laulaminen vähentää kuorsaamista
Laula oppiaksesi vieraita kieliä

4) Oletko löytänyt tien hyvinvointiin ja hyvään elämään ja jos niin millä keinoin?

Kyllä ja en. Tie hyvinvointiin on päättymätön, sillä hyvinvointia tuovat asiat vaihtelevat. Tärkeintä on taito oppia kuulostelemaan ja ymmärtämään itseään. Koen hyvinvoinnin tulevan balanssista eli tasapainosta työn ja perheen, levon ja aktiivisuuden sekä yksinolon ja muiden kanssa yhdessäolon välillä. Balanssia keikuttavat hyvin arkiset asiat; tekemättömät kotityöt, epävarmuus tulevaisuudesta muun muassa koronapandemian seurauksena ja monet vaihtuvat roolit (äiti, tytär, opettaja, johtaja, jne.).
Itseäni auttaa, että olen hiljalleen oppinut tunnistamaan, mitä on liikaa ja mitä liian vähän sekä ottamaan aikaa puuttuvalle. Esimerkiksi varsin sosiaalisen työni vastapainoksi tarvitsen yksinoloa ja omaa rauhaa. Nykyisin työni tapahtuvat lähes pelkästään tietokoneen ääressä, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää päästä joka päivä  ulos ja lenkille.

Jaana Turunen

5) Mitä haluat kertoa hyvinvoinnista Hyvisforumin lukijoille?

Hyvinvoinnin edistäminen alkaa sen tunnistamisesta, mitkä asiat lisäävät omaa energiaa ja mitkä syövät sitä. Ensimmäisiä kannattaa lisätä ja jälkimmäisiä välttää.

+ Jokerikysymys: Mitä haluat paljastaa itsestäsi?

Sienestyksen ja laskettelun voi yhdistää kätevästi. Toissa vappuna keräsin korvasieniä Tahkon rinteiltä laskettelun lomassa kevätauringon paistaessa. Mikä hyvinvointibuusti se olikaan kahden lempiharrastukseni yhdistyessä!
www.maestra.fi

Teksti: Jaana Turunen
Kuvat: Eila Peltokangas ja Jaana Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *